『薪火Post』BNO續期資訊(45) 伸手黨大量攻入,繼續Join Queue圍爐俾負皮

1001 回覆
25 Like 1 Dislike
今日應該可以爆post
搵一個人做公務員既朋友都無?
因為佢係會轉寄DHL囉
我之前星期五晚 print and sent, 星期二 DHL 先收件
DX 可能係五天工作
星期二先收到dhl sms?

沒野了
其實 係HMPO交俾DX由Liverpool寄去Heathrow先
跟住DHL先係Heathrow寄黎香港
照咁估應該DX果段你冇辦法track到,一到DHL接手先會開始有得track
公務員但無BC/BNO都得?
無錯 起碼預1-2日先到DHL手
原來英聯邦都得
我細妹個男朋友係加拿大人
咁就易搞了 thanks
有風險 但搏得過
好似有人直接寫信解釋話搵唔到副簽都得
唔該巴打
見有人話英聯邦passport都得
易搞好多,唔一定要BC
我屌 我個份呢喂
你記得問佢印護照
最好搵拎緊bno又係佢講既專業人士啦 公務員都好似包埋
離題講,因BNSS(居英權計劃)下by descent獲BC既巴絲,如果仔女香港出世,係無BC既
佢地不妨考慮去北愛爾蘭生,可以同時申請BC同埋愛爾蘭國籍
又1001
記住搬關愛list去下個post
呢到啲巴絲其實呢就寫咗好詳盡嘅doc 你睇個post都開到45啦 大家都係咁續領 一直相安無事

佢哋咁辛苦寫咗咁多資料其實都cover到99% 嘅問題㗎啦

唔係話答唔答你嘅問題 即使係一句兩句就答到 但呢個post如果個個都問返啲重覆嘅問題 大家就好唔得閒同做唔到有意義嘅討論啦 你見好多網站都有FAQ 都係同樣原理

點解個個會起曬鋼係因為有太多伸手黨嘅出現
就算你嘅問題幾咁簡單都好 答咗你就會變相鼓勵其他潛在伸手黨 所以大家先有必要咁惡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞