Canon用戶討論區(12)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
我係USB-A > Type-C線

出PD係點解
用部m50拍片
剪片係電腦睇返覺得好多粒粒
PD係叉電個格式,你當同電話叉果D QC3.0一樣咁,佢要係Type-C>C先夠力叉到,PD格式好似18W以上既就係(唔肯定),總之叉電果樣野係支援PD同Type-C Output就叉到

https://youtu.be/4VI637NCOjc
1:40-1:51有提到
iso 太高?
Power Delivery 好似係
ISO太高,ISO大過400就會開始noisy
首先最好係光既地方拍,唔夠光要補光

夜晚/室內要
開到最大光圈,如果kit鏡,唔可以zoom,因為f5.6非常黑
用大光圈鏡(f2/1.8)
唔好用高過30fps
用Neutral profile方便後製
如果4K的crop都岩用,可以拍4K,多好多detail (不適合有鏡頭移動)
明左 thanks
Canon有優惠 500分+680蚊有control ring adapter ,幾吸引又好似無乜用
咁抵 原價要1800
我用11-22 拍既
set 左 1080p 60fps
同埋我白痴仔開auto mode黎拍
有咩唔見嘅 上online store睇都仲係1680
原來係1680 記錯1800

有冇link
淨係用緊ef鏡,一路都想入手呢個同埋drop in filter 但勁貴
佢send email 要會員

你有冇canon會員ac!? 登入去store應該ok
有呀但我揀咗唔收佢d promotion email
冇link禁 你試下登入
上面張圖已經登入咗
陣間上Isquare問吓先
下面寫左細則 要有揀收佢地既AC先得應該

拎住張圖上去唔知得唔得呢
我有收到呢個Email呀一路都想買埋呢個但覺得貴,而家可以衝啦
已經狗衝左原本其實已經Del左個Email,見巴打講先睇多次,好彩買到,多謝巴打
forward email唔知得唔得
夜晚/低光唔可以用60fps呀
60fps的話,相機會用最低1/60-1/120 shutter speed
而且會bump大個iso

一定要用呢枝鏡既話,只可以用11mm (f4)
手動曝光,用24或30fps, shutter speed用1/50甚至1/30(會有少量殘影)
目的係要令ISO 800以內可以正常曝光
如果影人,係唔需要成個畫面光,叫主角行去光少少既地方,background暗少少都ok, 起碼條片清

如果景都咁暗...咁你接受現實啦, 呢部唔係GH5s之類既夜攝機, 好難拍到無粒粒。下次用大光圈鏡,例如22mm f2餅
已經賣完
抵到咁平成千蚊,買完唔用放返出去都有賺咁濟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞