Canon用戶討論區(12)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
我見有得買淨機
我用途多數旅行 影下街同幫屋企人影相
但有時會影product 相 所以之前借朋友機
都幾常用zoom 近同遠

咁既話 kit 鏡 夠唔夠用?
定直接加支巴打推介既餅鏡?
定有其實好啲既zoom 鏡?
影人街旅行就 efm 22mm f2

Kit鏡我就唔推薦

Product呢 m系好似冇勁嘅微距 枝35好似Ok 但我大機用開百微影 等其他巴打推介
Btw 如果你真係要買 m5依家二手市價2400-2800
22mm 900-1000 貴過呢個價啫係貴左
巴打推介22mm 呢支鏡?
係dv fever 見到有個 $2500 淨機
推介 m5 + 22mm 係我近年用得最爽嘅隨身相機
想問問鏡既話 巴打通常邊到買?
另外我上網睇 m5 同 m50
一個focus point 係49 另一個係143
靜態既話分別大唔大?
係咪影快速郁既野先會有影響?
M5定位係M機最高

但由於M50係新出 所以好多方面既性能都好過M5

但操控都係M5好啲 如果唔介意用touch mon控制 就買M50好啲
搵個識得check嘅人同你交收
Focus point呢 係越多越好嘅 不過我就用緊6d 得一點但都影到相
唔該哂巴打先
22mm 係咪指 emf 22mm f/2?
想問巴打邊到買below 1000?
因為問左肥花同三陽 分別賣緊1650 1240
定巴打指二手? 同三陽有無伏 平肥花兩舊
二手

三陽四寶睇彩數 有人話伏有人話ok 我買過一枝70 200 so far冇事
呢支真係好鏡 竟然漲到咁

3年前星際買9XX 一手
check 相機既話
主要睇啲咩😂
一言難盡 主要睇下有冇花 有冇塵 有冇跌過 cmos有冇花 有冇塵 啲制㩒唔㩒到 快門等等
我朋友上星期比左部650D我, 部野幾新淨, '
但由於上手勁耐冇用 (至少有幾年), 觀景器入面有粒大黑點,
同埋CMOS痴住左一大粒塵, 搞到影出黎張相有個印咁,
之後我搵同事拎個泵吹走左粒塵, 但仍然有少少積係度,
我一校個光圈去到f10以上就好明顯有印

各位巴打,我想問如果拎去canon度清潔大約幾錢?
係咪即日有得拎返?
我見有個基本清潔及檢查 300蚊, 包唔包呢D問題?

FF > apsc > dc 一路downgrade
分分鐘都一千幾百,二手機不如去dc fever買個清潔cmos套裝自己搞,個陣我部500d都係咁
想問點睇sigma 17-50
定係有更好嘅選擇

有部700D+kit鏡
多謝巴打回覆,今日去左尖嘴canon搞, $340蚊,cmos清得好乾淨,影相冇左黑影,
但估唔到佢連個觀景器都清乾淨埋,好滿意
咁平就返原廠搞啦之前睇又話要成千
原來唔貴,幾好啦
有部好舊嘅1000D同埋支sigma 18-250,如果用嚟學吓影賽車夠唔夠用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞