Canon用戶討論區(12)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
對比係Nikon,Canon都已經算無咁差,起碼M機同RP既定位吸引到唔少新手買,同埋操作上我覺得係最User Friendly
係呀 同埋EF Mount好多平鏡玩
平都唔係緊要係 EF 40mm stm EF 50mm stm 果D 又細枝又好
就算ZOOM 都好仲有枝 冷門 24-105 STM
APSC 有 EF-S 24mm F2.8
Canon EOS M6 Mark II specifications (Rumored)

32.5 mp APS-C CMOS sensor (new sensor technology for higher dynamic range)
DIGIC 8+ Imaging Processor
4K up to 30p (with no crop or 1.3x no pixel binning crop), Full HD up to 180p
No Canon Log but new Movie Picture Style
Dual Pixel AF Focus Guide
New Selfie mode and Vlog mode
Enhanced Movie IS
High-speed continuous shooting at a maximum of 16 FPS (with AE/AF)
RAW Burst mode at 30 FPS (with AE/AF)
Dual Pixel AF with expanded area
Eye AF (tracking possible)
Electronic shutter 1/16000s
Focus Bracketing
Supports external electronic viewfinder
USB-C charge power supply
好似幾好咁喎,只差c log唔知1dx3會點
C-log實閹

EOS RP都冇

EOS RX 同 1DX3 可能雙線發展
如果spec真係咁 勁過rp好多喎
C-log其實大唔大用途呢?
睇下你拍片拍到咩程度 log profile對調色有用 不過如果係普通9up vlog就唔係好洗調色啦
吹到咁勁 最後一半都冇
調色+攞多啲Dynamic Range
仲龍頭,而家個trend就係無反,佢既技術已經落後人地幾年. D 鏡係唔錯既, 我下一部機都準備滅門轉Sony, D 死忠fans 就繼續守啦
得番啲鏡同color sci 打飛機
講真係唔抵幫 Canon無反係廢人幾代

我之前跟過人出job傾開 都仲係1仔 同5D4單反開工既多亦都係事實 好多周邊設備 燈具 都係Canon多

我亦都睇好Sony技術 遲早跑贏晒 因為Canon過去既時間一直係做Job領先 所以咪暫時仲係龍頭

Sony幾年先夠資源出到大三元 Canon一入無反就立即出晒 所以Canon都仲係龍頭 多錢多資源 但都唔會持續好耐

我冇品牌loyalty 我覺得用相機要揀岩自己需要 要高ISO DR 拍片就Sony

多平鏡揀 影女 colour sci 易用咪Canon咁解
婚攝既話,如多2p2v 果 2v 都用sony 了。 甚至主攝位,都好多用緊a7, 係snap 果個位重keep 住單反多

運動類始終大廠有sponsor, 冇咁易轉去sony, 就算機身隨時都輸緊
2v 基本上都轉晒Sony 係真 果日跟人係執頭執尾都見到 Canon再係咁唔生性就收皮
因為canon根本拍唔到 得720p 120fps
最新流出 大三元又推遲

A reader just told us about the release date of Canon’s Holy Trinity of RF lenses, according to a Canon rep, the RF 15-35mm f/2.8L IS USM lens and RF 24-70mm f/2.8L IS USM lens will be released in October, 2019. And the RF 70-200mm f/2.8L IS USM lens will be released in December, 2019.
Canon真係垃圾廠嚟我睇你奧運場仗點打
策略好明顯 出晒消費級cap水先

EOS RP / G5Xii / G7Xiii / 24-240

呢堆cap晒水先 準備出M5 M6 Mark ii

最後先出RF鏡
sony rx 100 mark vii 屌打
講性能比人屌打 冇DPAF 不過Canon醒目 唔同人鬥科技 cap消費級果水

不過平心而論 佢支鏡用 24-120 f/1.8-f/2.8的確幾醒

係rx1005a 同 rx1006 之間拎到個平衡

前者 24-70 f/1.8-f/2.8 後者24-200 f/2.8-f/4.5
Canon是有技術,不過肯唔肯下放到低階機姐,1dx2係2016年年頭就出左,影相不用比較吧,拍片都有4k 60fps...
去到上年年尾出部eos r,只係肯比4k 30fps
玩左cinema 系列咁耐,無技術死左好耐,玩唔到成十年
冇技術都好多因素 例如Cine條line唔肯比

佢塊Super35 sensor已經做到6K 60fps

雖然好多散熱問題未必下放到 但Sony 真係可以做到影相拍片二合一 + 細部

Canon不嬲都就住就住 生性啦
唔試咪做唔到 你睇A7ii俾人屌到反艇 A7iii幾撚大進步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞