Canon用戶討論區(12)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
90D如果係堅 真係幾吸引 如果萬二左右
唔覺有乜功能好突出wo
變翻正常水平料 APSC 暫時最高像素

睇佢定價
各花入各眼姐 同覺得佢吸引嘅前設係佢要一萬頭定價嗎
90D可以理解為7D mk3
有返joystick apsc高像素

6D mk2可以收皮
冇7D系列咁快 但似乎想整合做一條line

6D2始終係full frame btw
但係6d2既dr
除左ff之外 冇其他特別
Dr真係唔掂 但影開人像 用左成差唔多2年都冇DR問題

不過影景就不了

6D2 景深 高ISO 都贏到APSC

不過Sony會係Canon後一日出 真係睇住黎打

打完G5Xii 再打APSC BTW 用家得益
想問M50同EOS RP係咪好大分別
係 rf 鏡頭貴10倍到
呢家canon 都推入門ff 行eos r 條路啦

一萬蚊買部apsc 快機,其實個market 窄窄地
Low light 景深 有明顯分別
咁係咪冇必要升級
其實相機都係一個工具 最緊要影到你想影既野

當你手頭上既工具滿足唔到你創作/要求 咁就要升級 睇你影咩多?
當年我升FF係為左淺D景深 同埋有時影下夜景 如果你兩者都冇需求 冇必要為左FF/SPEC 去犧牲M系既輕便性

你有錢就另計
啱啱執完上禮拜影啲相,5d4影的

各位巴打
新手用邊部單反相機有好介紹 想學影景同人
我自己睇左有好多部
但係都唔知邊部適合新手
多多指教小弟
如果有埋7d 2 個 AF 就好

90D 有齊 我7D2 無既野畫就少左20點AF....

BTW 28ART 7380 入手
畫質OPsigma 真係一枝sharp 過一枝

而家考慮緊40art 換走枝35 L 一代
1dx mark II + 200-500mm f2.8
巴打用咩body話 我都想入28Art
1.2 影全身就應該明顯啲 比起1.8
正 70-300?
小白兔同328
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞