Canon用戶討論區(12)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
等下一代吧,佢今次算係認真mode,50/85mm 都出1.2,肯定有部pro機跟尾既,eos r開局差姐,如果部機無4k crop,反應應該好好多⋯希望canon聽到用家既屌聽啦
我諗 單反年代最唔牙膏 果部升級應該係
7D 上 7D2. 果時65點對焦+10fps + 全十字 J死唔少人 放晒1080 60 + 拍片 dpaf 雙卡

另一部係5D2 上 5D3

可惜風光不再....
85.2 都二萬一
大三元 分分鐘 全部2萬 起跳
70200 2萬走唔甩
3枝都落 BR 既話2萬7 都似

BTW 都係等緊 RF 24L...
Ef全部萬頭
唔係倒 RF 米
小白2/3 真心 堅抵玩 平過小黑7 同 70200 GM
仲要sharp 過佢地

小白2手 8500-9000 收唔收到?
肥花放9500 都cls
直上小白3啦 水貨先11450
我之前買小小白is都有諗過買1定2 點知睇dcfever 1放成5500 2全新先6900
where 咁平

之前轉左105 art 影女朋友 太少用小白2 放左
而家心思思想買返
我傾向原廠鏡 對焦快又準 之後如果轉無反又順啲
新手入門 想買機旅行用
主要都係影景同埋人
800D 定 200D II 好
有新買新200d ii 不過我建議m5 m6 m50
或者等m5m6 mark 2
又真係有wide zoom
EF-M 12-48MM F/1.8-4.0已取專利

https://www.canonwatch.com/canon-patent-for-12-48mm-f-1-8-4-0-lens-for-eos-m-system/
canon有好鬼多patent, 得好少會真係造出黎賣街
都係既,睇埋八月尾,如果繼續出M5,M6 mk2
EF-M應該會陸續有來, 睇住Sigma d鏡先
但2870先2萬,光圈再大啲喎
新手想買支EFS 17-55mm f2.8用係77D當標準鏡,想問除左呢支仲有咩選擇?budget 5000內,多數影人
50 1.8 等效80 影人一流
只係500蚊 仲有4500買雪糕食
我郁有呢支鏡,但我用唔慣50焦距
咁學下用啦 影人係呢啲焦距架啦 行後兩步就得
Sigma 18-35 F1.8 ART (重&可能走焦)
Sigma 17-50mm F2.8 (~2k)
Canon 50 1.8 (~800)
Canon 50 1.4 (~2k)
考慮緊Sigma 18-35 F1.8 ART同Tamron24-70mm F2.8 G2水貨,唔知邊支好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞