Canon用戶討論區(12)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
邊部
canon eos r
canon eos r 😂😂😂
好細個咪啱 連拍太廢 買部M5/G7X好過
其實唔差
因為小弟不嬲都擁有canon 的鏡頭, 現時想買一部用作影小朋友,心水有sony a7r3 加sigma mc11 或canon eos r , 各位請問會唔會可以推介一部俾我
咩鏡先
Sigma mc11 轉接追焦慢到嘔

一係上EOS R 一係直接轉Sony

不過如果你多L鏡 都係用翻Canon 慳翻筆
efm用 50.8 對焦慢係咪正常
定我部機有問題
以前550d用呢支鏡好似冇咁慢
本身有6d 加2470f4同1635 2.8 III ,想賣走6d 同2470換r 24105 加轉接環 扺唔扺玩
抵就唔抵架啦 玩就可以玩下嘅
我用m3 用 冇乜大問題
會有好大既升級感
其實用接環24-105 f4 同rf 24-105 f4分別大唔大?
睇你用咩角度睇 同使用習慣

RF 一定會快啲對焦 同埋轉EOS R 好大程度係想玩RF系統

接環+ 24-105 又大支 同埋925g重 (RF 24-105 = 700g) 又有得玩下control ring 同埋 RF 果支真係sharp好多
見佢唔洗2萬幾吸引,之前仲想轉a7iii,兒家放棄左
Canon R 有什麼覺得好過sony a73 , 因為我一陣就出去買,直到心大心細中
顏色 Manu設計

本身我係覺得r kit一出成2萬5好貴,見佢街價回落到19000到就覺得好吸引,我原本係覺得canon定價好進取先想轉會
就出新機 等得嘅咪再等下囉
Nokishita Camera has just confirmed that upcoming RF 15-35mm f/2.8L IS USM Lens and RF 24-70mm f/2.8L IS USM Lens will be available for pre-order this month, probably at the end of August along with EOS 90D. As already confirmed before, these two lenses will be released in October, 2019, while RF 70-200mm f/2.8L IS USM Lens will be released in December, 2019

係先好講呀
不過今次係nokishita啲料 可信性高啲
wide 鏡平過standard zoom !?
如果講「定價」

EF 24-70mm f/2.8L ii 係貴過 EF 16-35mm f/2.8L iii
但呢支係15 可能又再貴啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞