Canon用戶討論區(12)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
影星重點同你個名一樣
一機兩鏡三大光圏四積陰德五腳架

大光圏永遠係先決
感謝 而加都係影境多 所以得枝10-18 4.5 同 50 1.8
如果影星就要大光圈近境鏡 加set大少少 iso?
買枝性價比最高既 大光圈啦 如果重量你ok
死馬 18-35 art 無投訴
呢枝應該要草下錢先玩到
m100 用家
想問下手持50.8 值唔值得升級50.4
朋友放好平

另外一個小問題,淺景深同畫質係咪要取捨?
平過1000先叫平
無話值唔值嘅 睇你有無錢 我自己就覺得.8都ok夠用
50.8 sharp啲 輕啲 2015年鏡

50.4 係散多啲 但30年前鏡 有鏡味但唔Sharp

兩者都有 最後放左50.8

但用落M機唔知點解 50.4 個quality 係再差左 好鬆

反而6D1 6D2 EOSR 用 50.4 冇乜問題

如果得M機 會頭重腳輕 要sigma 56.4 仲好

第2個問題就唔係 睇咩鏡 RF 50.2 兩者都有
第二個問題 你要諗諗你想問咩先
淺景深喺散景嘅部分 general黎講無畫質呢樣嘢可言 畫質或者sharpness主要係睇focus嗰部分
但有好多因素都可以描述成畫質 例如散景光斑 散景有幾smooth
然而畫質好多時都用黎評風景 啫係全張相都sharp 啫係深景深嘅時候鏡頭嘅表現

所以結論係 我唔知你想問咩
大光圈影景都得 只要手動轉番F8 F9會好啲
有冇巴打有用tamron技2470 2.8 可以分享下?
枝24105之前跌爛左
光圈收得太多會有"顯"射,導致質素下降,正常鏡頭都係收兩級至三級係最sharp, 再收就會化e.g. f2.8鏡用f5.6~f8 係最sharp

影景唔係f8就代表好,只要景深cover 全畫面,而喺最sharp 既光圈,咁出黎就係最好

同埋呢家啲機像素密度高,f8未必夠f5.6sharp
學到野因為影遠境我都lock死F8 除非影日落無腳架就轉下 一係專登影境深
1224 art 個價企得咁硬

一手要8810 二手星際要8000
大光圈鏡玩f2.8 已經由中心sharp 到邊

色唔錯,夠利,對焦ok快
未用過原廠果支
不過我自己就開心使用
係重,不過有防震呢樣堅掂iso可以低d
拍片IS 順唔順?
呢支靚野
仲諗著一手 7800 即入
我都想入手呀,不過重+filter貴
二手鏡平幾多先叫合理
睇咩鏡
平時你地點樣無線將RAW send落iphone?
出清EF鏡頭,有興趣就tg我開價啦 ( https://t.me/Anthonyhkcw
EF 16-35 F/4
EF 24-70 2.8 II
EF 50 1.2
點解要咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞