Canon用戶討論區(12)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
1635 f4
除非有好大進步 唔係用返ef算,為左個is 同1mm有d
2299 美金姐係18k 諗諗先
18k
15應該係裝filter既極限,14要燈膽頭
15 前玉凸出黎咁驚
原來16 都係
如果rf 70200 成兩萬幾咁貴
出返小白iii 會唔會好d
等佢出小小白rf
個EYE AF勁咁多
係本身廢
我用支35mm基本上半身相打後都認唔到眼咁濟

依加全身都認到 Canon 生性啦 最好解埋1080p 120格
如果真係出到段片咁,同Sony有得揮喎
人地10格連拍 R得3定5格
我意思係個eyeaf速度
對得咁撚快真心唔知有咩用 連拍又慢 拍片又廢 得對焦勁有咩用人地影車動物細路 真係一瞬即逝 對焦快加連拍快 canon對到 但俾個快門拖後腿wtf
4k no crop
咁睇個人用途架姐,你要影高速都知唔會用R啦,我慢慢影人都想追焦追得實架,而家真係遠少少都唔識認係眼
佢肯出update都好過而家咁既AF速度,真係要勁唯有等新機,Sony都唔係一出就好似而家咁勁啦
Crop就一定要先天性

4K=800萬像素

佢設計左直接用sensor 中間用果800萬像素

3000萬像素 Crop x1.76 大約800萬

所以EOS RP 得2600萬像素 用中間果800萬所以crop x1.56 少啲

粒處理器做唔到full read out

但寫個script 做1080p 120格機會大啲
係唔夠sony黎架啦 遲人地5年先入無反 冇太大期望

我業餘出去幫下手執頭執尾影相都係用翻A7iii

但工作以外既所有野都係用翻Canon

始終EOS R 唔係工作機黎 比你日常用 影下女 影下景 影下家庭照 反下Mon Menu好用 直出掂

用黎影運動又唔會用佢 每秒5張日常夠晒

Canon spec係唔掂架啦 遲晒
睇完個firmware update好似好左好多
但都係等緊佢出新機
你見到R 個SPEC 咁
你都唔會嗡傻豬走去影SPORT 打雀啦下化

5D4 既CMOS 連拍就6D2都不如

RP 就6D2 既CMOS 連拍 就200D2 都不如

下一部應該係 1DX2 既 CMOS 5D4既連拍
係 買得EOS R既 都好清楚自己要啲咩

其實冇左走焦呢個問題 好多平副廠鏡揀 比起單反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞