Canon用戶討論區(12)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
Canon m50照景深 前清後濛 買咩鏡好?
新手用黎旅行影下相玩下 m50 Kit set 係唔係一個好選擇?

M50 用唔用到呢個鏡?
https://shop.lomography.com/hk/lenses/lomogon/lomogon-lens-canon-mount

要有adaptor
efm 22mm f2
係咪唔洗再買adopter?
影食物efm 22 f2都夠

影人就Efm 32 1.4
Sigma 宣布左1.4 dc dn三兄弟會出efm版
等得可以等
等sigma又好、等32跌價又好

Ef 50stm就平啲
但窄啲同要adapter
M50 efm mount直上efm鏡
M50連15-45唔錯
加支22f2就好夠用
對zoom有要求可以唔要15-45
要18-150加支11-22
不過貴啲

Lomo支鏡加adapter就用到
但支鏡係手動對焦
除非一心想玩舊鏡/手動鏡,唔建議
Canon 幾時生性
咁耐得部 R
其實佢地咁多年對其他廠嘅strategy無咩唔同,都係擠牙膏⋯⋯
而家無啦啦傳1系加IBIS係單反就係沒落時候先搞
常見問題

去旅行揀咩機鏡好?
而家首選都係EOS M,夠輕便,配支廣角同22mm餅鏡已經好夠用

想問巴打新手揀m50好冇?
抵唔抵玩
新手唔係好識d 鏡 number 代表咩
有冇咩網可以講解唔同鏡既分別?
想照景深邊隻好
Youtube搵下資料先上嚟問好啲 有排講講唔哂
試下係數字前加canon係google search就知係邊枝鏡個數字通常都係指焦距
你地唔好咁

其實我喺呢度(第10頁)已經答左
冇人睇到
Kit set 15-45 影唔影到景深?
淺景深要 長少少焦距 + 大光圈

Kit set 光圈太細 唔明顯
月底冇2470 2.8就入2870算
Kit set 主要影咩? 新手有冇咩鏡可以1隻走天涯?
想問師兄們 有興趣 EOS M 唔會點拍片 入 M5 M6 M50邊部好?
200D有邊枝窮人鏡必入?

50 1.8?
35mm左右有邊枝?
M5
唔該晒師兄 師兄我新手上路有幾個問題想問
建議買二手定係新水 ?因為宜家好似少咗M5
二手如果推薦 有咩市場可以睇睇比較下?
大概價位幾多到?
萬分感激!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞