Canon用戶討論區(12)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
R 有買但快門聲好假未接受到著

有d衝動入 RP
對焦好唔好
M6 markii做到digic 8 no crop 4k同1080p 120fps
希望R既sensor support到
始終Full frame sensor 大過APSC一個碼 係難啲

後者機會大啲
RP 接受到電量 同埋 廢Dynamic Range

咁可以去碼 好認同買相機係要睇缺點

睇下邊部既缺點你接受到就OK
貪佢夠輕 男朋友無藉口 話重 唔拎出街
我覺得係 dial piex / cpu 問題

如果duap digi8 應該ok
配RF 35 / EF 50 掂
仲有枝 40 STM 揀既

好灰嫁成日都係我影佢唔係佢影我

但我又慣左要畫汁唔理重量
最鐘意 35 2 代 RF50 同 85 ART
我用r插35rf都好輕
希望之後出下d餅鏡/細枝d
但 35 RF 感覺上對焦好慢

肥花玩過下

而家枝枝都紅圈 好難 會輕
唔會呀
我仲習慣要係mon揀對焦點
如果有fuji果枝joystick揀對焦點就幾好
遲下會出既
大小三元呢d兵家必爭之地
只係諗之後定焦仲會唔會出1.4 定分開1.2同1.8就算
之前唔係有 RF 24.2 流出咩?
有懷疑過CANOM RF MOUNT 想將.4 定焦 推到.2
補返LINK

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=23517

24 我都好鐘意用 我唔介意出24.4 如果好似SONY 枝GM咁又細又輕 真心正
想買部細機去旅行 手上一堆ef鏡
R又唔出新版
新個部M6 II點睇
「細機」M6 啦 一係RP
有冇ching上過club canon d攝影班
90d,m62出左review
https://youtu.be/9gFCbNQwTJw
本身用開5d系 本身都係想R
但第一部既無反ff又想等下
但又想年底旅行前買
平左好多 我都建議冇單反情意結既入左先
用開6d2 影野食,心郁郁想入部EOS R
最衰RF 鏡未有微距鏡,用返ef100f28L 個支加adptor 之後又長得濟。
Rf 35 macro
100mm 個壓縮感靚d
一個月前入左rp, 用得幾滿意, 依家心郁郁想轉R, 究竟分別大唔大? 普通用家,影家庭 女 旅行 景 街拍。
部5d都唔值錢其實我堆鏡都已經全部出過新一代
巴打如果平放可以pm 我

如果係升級的話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞