Canon用戶討論區(12)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
呢個唔會啦,鏡貴過機,唔會係m 機呢條line 出既野。。。

淨係出支17-70 2.8-4 呢類好少少既standard zoom 我都收貨了,呢家支kit 真係太弱雞,用ef 鏡又冇左輕便性
係,係standard zoom至岩
恆定2.8
有都唔方平,亦唔會細支,efs 支1755 已經有樣睇

所以我覺得佢好似sony 咁出支17-70好過
有無LINK ? M5 mark ii
係都15-70 啦
15*1.6 先有 24mm...
呢兩支咁。。。要wide 啲就唔同重量大少

其實一代都幾好用...
仲諗緊買唔買部二手玩....
本身有部 m3 都係長插 adapter + 24L用
咁我都係插24L 為主,但總有時間要插standard zoom...我呢家要插支16-35 呢。。。
新手我會推 18 150 真係天崖唔洗換
其實支新kit 15-45 真係幾岩新手用 細細支 係景深冇咁淺 但影景影其他野收一收光圈已經幾Sharp 仲要有IS
M5 mark ii 同 M6 Mark ii 準備出

似乎係no crop 4K 同 3250萬像素 主要賣點(流出 未100% confirm)

其實聽到有人講Canon放棄M系 其實唔會

M系係Canon最賺錢 (上年M50)主要係消費級既人會買 唔洗咁大支 所以Canon 11-22 同 15-45 都係細細支 想要淺景深就買22 f/2 想再淺就 32 f/1.4

不過如果佢出支15-50 f/2.8一定大大支
M系真係好正 細細部 又有性能
但有時Canon d strategy 真係唔知想點, M5 spec係好, 跟住竟然出部唔湯唔水ge M50...
好啦, 個個以為你M 系收檔, 你又出mk2不過無鏡更新...
成10年都唔知點啦唔係你都唔會見sony幾年就超佢 當同性能1dx mark ii 仲賣緊3萬幾 人地a7iii賣萬幾咋 根本就似住市場大佬個位 亂鳩咁黎 如果sony個system再硬淨啲同穩定啲 邊有人再用canon
其實部M50 係想平價咁賣 一出M5果陣其實好貴

之前睇過上年部M50係最賺錢 賺過A7iii X-T3
Canon 暫時都仲係龍頭 但比Sony搶左好多Market Share

之後EOS RX 同 EOS RS 係關鍵 睇佢咩spec
認真 工作嚟講真係嘅 但業餘 愛好者嚟講 我真係唔覺 你睇a6400 a7iii幾撚爭氣

我希望佢睇到a7r4 之後會識驚 行步好棋 唔係佢都死梗咁滯
仲有富士 一直幾欣賞

不過canon M系暫時都幾搵到錢 夠平

出左鏡先啦快啲 依加用EOS R用得好滿意
唉 如果eos r有 a7iii性能 我覺得賣貴一倍都無人用sony
各有各特色 揀自己需要
M50係大部少少 但幾岩新手 好多功能都用到 又唔算貴
玩熟左先上大機 如果玩耐左唔玩影相又唔太肉赤
日抖好掂 夜晚一般 要開腳架補夠 有IS都夠唔曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞