蓋茨:「放生」Android是一生最大錯誤

331 回覆
315 Like 8 Dislike
佢自己咪又係有出window mobile

出到成堆屎

hang機到暈
android係寫os個team人
同廠無關
Android早期由「Android之父」Andy Rubin創辦,Google響2005年收購成立咗只有22個月嘅高科技企業Android

Windows phone is a fucking joke
算啦,依個世界冇左windows pc會停,你已經做左傳奇,比其他人發達啦
M$最大敗筆都未必係個UI,而係佢死攬授權費
由WM到WP再到win10M佢都一定要廠俾授權費先用得個OS,喺android係免費又多用戶數嘅情況下邊個會用你個小貓三四隻嘅OS啊

另外就係長期開空頭支票,用wp 7出時就話佢封閉系統可以確保升級,但之後又上唔到wp 8,而wp8又唔係部部上到win 10m,而OS嘅內核又成日轉,UI又成日轉,搵鬼幫你個爛鬼OS整apps

利申:多年寶藥黨
Windows Phone 真心唔好用....
大家講到 windows 幾垃圾,但仲係用緊垃圾
至憎格仔界面
UI垃圾肯定係死因

android一樣有授權費
除非係無google apps
呢班人而家睇番會覺得點?
當年project 就係幫醫院整wm2003 ppc 護理program.
果時只有Palm 同PPC

之後Android 一出來 Windows mobile 轉型on99, 之前舊platform 的apps全面變垃圾

佢自己攪成的
其實用過tiles 格仔 感覺其實唔差
太多人屌 搞到個觀感唔好
同埋代代冇得升級
明明自己唔認真搞 又成日以為有PC市埸大撚晒 搞到2頭唔到岸
其實ppc唔差
apple store去到ip5s年代
重係用xp+ppc做pos sys
當年未有 cloud/web base idea
當年cpu性能弱,電池技術不足以用x86 cpu去run
佢想windows +ppc獨立run

比多20年,有燃料電池,可能work
3分天下咪幾好,多過選擇
呢個係最大死穴
俾你出結果咪係多舊垃圾
佢實際出已經遲人地兩年,好難同android /iOS 齊曬軟件相比

Windows mobile我享受過喇
HTC Touch Diamond呀
真係屌都廢事
其實Nokia 有用磚仔UI 配android, 不過俾Microsoft 收購左就無下文。
同一樣硬件, Windows Phone 一定好過Android 個效率。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞