蓋茨:「放生」Android是一生最大錯誤

331 回覆
315 Like 8 Dislike
問題Windows Phone 就係有機制去防止俾呢堆野拖慢部機。仲有Windows Phone 會自動Save 相片去指定圖片folder , 係管理上比android 左一忽,右一忽好。
好多訊息有格仔到已經提供左,唔同android / iOS 要靠通知列/禁入去先睇到。
Google 食屎啦,Edge 初出行Youtube 係最快,佢就係咁改Code 拖慢人地。
WP7 上唔到8 都係無NT Code 個Driver
我部掉低左用黎影相,去到年尾都要換。
都係唔夠ios快

原生code vs vm
WP7/8 推RT, Win10 推UWP, 十翟兀又去用PWA ,咁叫開發出班友想點。但android 碎片化都係死。
Apple 機係頂磅速度同Windows Phone 多數用入門U, apple 實快。
因為android 最多專利的係微軟。
之前好左,間間1920*1xxx

不過sony玩21:9
其他廠玩摺機
又死過
寶藥黨
WP死撚左都打要對住堆磚打飛機
下2個version win10隨時剷鳩哂啲廢柴UWP磚
講碎片化講咗咁多年,點知 android 越做越有

wp 就真係死喇

明明 wp8.1 有埋 file manager 已經功德圓滿,點知 ms 又唔爭氣
咁 wp7.8 冇倉頡/速成,又係冇咗乜嘢 driver?

定係想叫香港人用注音符號/蝗語拼音?
唔講仲以為 android widget 唔識顯示訊息
Android 唔係越做越有,只係無另一個選擇,又可以有同樣的軟件支援。其實微軟大可以自己出一個android 版本,用曬微軟的服務。不過微軟新CEO 主打服務都唔會諗再出手提設備,情願你地用iPhone / android
電話響先嚟hang 機點用
你試下android 全部apps 都開widget 同Windows Phone 鬥,睇下部android 仲行唔行到。唔好話Windows 少apps, 齋鬥電郵短訊whatsapp telegram 個堆 android 都行唔到啦。
Windows mobile 硬要PC 套操作放入電話都實死。
當年我第一部就係defy
唔好講widget 就咁部機都慢到喊
pc 真係甩唔到囉
好多野都支援佢
聖人啊
比你買左android 之後咪又比google推出既whatever nameos打敗
講到佢 可以阻止到噤
wp7/8梗係順啦乜功能都冇同feature phone一樣
啲華麗嘅過場畫面咪搞到你以為部機好快囉

升咗上windows 10 mobile加返少少正常電話應有功能之後lag到仆街bugs到含撚再收埋皮又唔見你講?
冇其他選擇?
明明就係microsoft做得差

早3,4年明明有WP
間間大廠都出好多wp産品
Nokia 當年直頭all in wp
如果wp 個ui 唔係咁反人類嘅根本就唔會俾google跑出

事實係
google無論os, store, developer配套都做得好過m$
所以先做瓜咗window phone
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞