蓋茨:「放生」Android是一生最大錯誤

331 回覆
315 Like 8 Dislike
以前,性能主能主導
你睇下hp/dell/dopod(htc前身)/compad/愛立信/nokia

全部出過pda/pda phone
大部分追性能,軟件一般,電力一般

iphone就軟件行先,電力長氣
你見an追左好多年,高級市場先追到iphone
我覺得係佢鳩噏
要做點會做唔到
係驚俾人告佢壟斷
連手機都玩埋真係佢玩晒
on9
以前d pda真係當記事薄同時間表用
其他功能廢到
當年320*240就差
到640*480年代,當pmp用非常高質
不過,都係死係os上

你睇下iphone 2g出到app store(抄自cyd)之後
有半部pc功能
同年代noika/愛立信
一格格磚.. 當時到底點解有咁設計
當年apple狂告人
所以要避專利
佢地當左個系統多軟件等於兼容性大

係d程式開發跟住window出
唔係本身window兼容性大
用icon都專利?
而且m$大撚把錢根本唔怕
咁windows RT/8/8.1點解又要用磚?
以無知自居真係好恐怖
佢地
微軟最要命嘅係,用桌面機思維去睇智能手機
賣左俾ms既話今日就會係另一個google既os同ios鬥。
android個殼就算俾左你,冇google既軟件輔助都唔會發展得咁快
apple當年
解Lock,圓角,橡筋效果
通通都告

自己google下三星輸乜
痴L線 metro UI
完全同意
以前曾經都對WP有一絲希望,但後來一次又一次開空頭支票,已經對佢死心兼憤怒
有咩理由電話會用到成日hang機

WM買佢怕 WP自然做唔起
之前出過 ga

Nokia X

google-free 嘅非大陸 android
不過就塞d 垃圾硬件
到 wp 玩完時,成班寶藥黨就股東上身咁講到 ms 幾咁唔在意 mobile market
算數啦
作為前寶藥黨一員
其實真係覺得ms真係錯失好多機會
乜嘢都以為自己係大佬 結果人哋就唔同你玩
一格格 ui
依到睇都係諗唔通的design
你windows 玩開desktop icon
Android ios 都係

我見到全部人用win8+10 都轉返desktop mode
無人理格仔mode
we connect嘛, 同林鄭一樣,成功connect左ios同android兩大死敵一齊笑鳩windows phone...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞