蓋茨:「放生」Android是一生最大錯誤

331 回覆
315 Like 8 Dislike
係一部 210 4核有android 旗艦過場效果,我又唔覺Windows phone 好大食喎。
呢個唔係唔用其他 os 既理由
過多20年,大部份app改用web base就可以去windows

如果你工業野,強如apple都要用windows生產iphone
其實osx先係真正既垃圾 不過對於d 唔係真正用電腦既人黎講係最岩
如果OS X 係咁勁,Windows 收曬皮啦。Windows 強在兼容性大。
唔行第一步就一定唔得
而且唔係 windows only 根本唔需要用 windows
成班an狗衝出黎吠,
Android之所以拋離到wm係因為ms政策失誤咋
Ms肯好似mac之後即時整window咁針對撚住ios出一個system,Android根本無運行.
Ms已經有一班合作伙伴,肯改os,因為wm底根本轉android廠就少好多
況且Android初推出頭兩年基本上係電子垃圾居多 倒水電 少apps 最重要係主力輸入根本唔建議人用輕觸咁 輸入一定要用實體keyboard 無on screen keyboard 無多點輕觸
成件事係四不像,根本唔可以叫smartphone
開始彈起係因為samsung果部照住iphone抄果部galaxy s.
之後先俾人一種印象,ios之外就用android
Bill gate 就係話呢步錯左
windows 兼容性先唔大
的確最成功係Galaxy S, HTC 係開國功臣但都係有Keyboard ,直到Galaxy S 全面 iPhone 化先開始反Cup iPhone, 但MS 到個時先開始WP7, 到8 又轉一次,到10 又轉又係自己玩殘自己。但Android 到今日都係倒水同大食, Windows 10 Mobile 最尾水都係1GB Ram 4 核都夠做。Android 就中階4G Ram 都唔掂,PC 都係4G Ram 渣。
Windows 都唔大,唔通OS X 啊。
出windows mobile
但係完全唔support 之前多年的ppc

跟本就係送個機會比Android
Android2.2先叫見得下人
之前真係嚇撚死人
07年iphone出
09年android出
10年三星將android ios化,成功打入市場
呢三年,一間公司大如microsoft,肯放下身段研究iphone再聽下市場插ios d 咩,無可能會輸比果陣既android.
就好似tablet咁,個市場Ipad 之後就係surface ,google要退出市場.surface仲遲出過andeoid tablet.
仲成功逼apple出ipad pro
呢個係ms實力,google
老老實實,MS出android機就正,佢個launcher好用過原生好多
我反而想出返Nokia 用過的格仔Launcher
食老本食到腦人痴呆
windows個界面本來就落後,而且極不方便係mobile上使用。同unix /mac os比已經差天共地,但霸權所在,佢嬴左。

但mobile device就唔同,android又好ios也好。 完全係真正人性化,白痴都識用,簡單直接。 但m$ 死不認錯仲要強行推落去,到android已經市面有大量luncher佢仲用wp界面,想唔死都唔得。
execl7y !!
根本而家個windows核心效能都係奇差,只係食住個老本而以。
自從佢失左iis / ie個勢,iis已經失去好多用家。再者呢個騙局慢慢好多人都知其實一o的都唔平。
自html 5 流通後, iis基本食得屎。
都唔好個database過2tb會自爆了。
冇左iis , windows server仲有乜價值?
由其而家都轉哂手機apps做平台,根本m$ 就得返office叫做局屈。
典型舊式美國佬生意風格,收返黎整死佢,少個choice自然少個對手。
一個騙局黎,當然由w2k大平賣,但鑊氣重到仆街。
公廁街磚/政府街市燈箱設計
全部icon正方形根本就唔user friendly
呢件垃圾。
當然唔係啦,pc app唔需要考慮功耗問題。
anyway其實呢到有幾多人了解windows x86 base點運作?
套落mobile行返win32/64 絕對死得好慘。
你睇下而家仲要svchost行dll就知on9 到震。
再睇返unix /linux base個核心點行?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞