蓋茨:「放生」Android是一生最大錯誤

331 回覆
315 Like 8 Dislike

嗰陣我買部Lumia 630
500mb RAM Snapdragon 400 CPU
玩到狂野飄車,仲要順到仆街
比著AN機一早lag撚到傻

不過用IE睇片成撚日Crash
Linux
如果當年WP 做到用得PC SOFTWARE就真係無敵。D DEVELOPER用返WINDOWS BASE 寫手提電話介面應該唔難
當時ANDROID 同IPHONE APP 都仲係D 好BASIC 功能APP
但WP係要另外寫APP, 當時個DEVELOPER KIT 又廢又貴
重寫手機作業系統,Android 機兩年左右就好慢。
寫個出色過Android
用到CHROME 同FIREFOX D ADDON 已經好正
E+ ANDROID 個CHROME 仲係廢
佢個Design 都唔係從user 既角度出發去整WINDOW PHONE
佢成個desktop 搬左落電話度...D人點會用得舒服
PLAM 俾window phone 打死, 因為PLAM 太少眾....
個時window phone 同desktop window sync
加上當年desktop window 仲係大行其道
所以先迫走plam
癡線 係阿bill太廢姐 華為就準備推出鴻蒙 一舉打敗android apple
iPhone 個墓碑機制假多工都係WM出先
慢,係部機積埋大多暫存檔唔清啫,尤其Whastapp大量積存
但我iphone一樣咁用,
我另一部android 機factory reset,都好易過熱 卡卡地
上錯船
你好似講緊幾年前嘅Android,近兩年嘅Android不論版本同硬件都好大進步。用得耐會Lag就睇使用者點樣用,定期做backup,一backup就清吓鏡像同暫存檔。又精靈返
16年年頭的旗艦機
不過我洗晒機都好易卡。
linux 呢啲宇宙級, d 凡間玩具邊有得比
2016年太耐啦…
而家尐Android除咗部份牌子講食電外,其餘功能上速度上追到iPhone

iPhone反而IOS由10打後呢幾代都唔係好穩定,又多bug出咗嚟…
二是如今iOS和Android稱霸手機,微軟想打破幾乎不可能。

咁又未必,過多幾年發生咩事都唔知。當年都覺得Nokia堅不可摧。
俾你早出咪又係出埋呢D垃圾

但我覺得幾靚
果陣去緊lumia 1520
最大問題係無apps姐

呢個唔係問題,係死因

諗起當年我個friend出咗部Lumia, 打晒飛機咁, 講到打得冧An機 駁佢冇app用佢就話所有嘢good enough就夠,唔駛多餘嘢
其實會唔會以前Android機多採用外置記憶卡,咁讀取速度咁有分別
d 卡又裝唔到app (除非root)
放下片,相,文件,應該唔會好大影響
好耐無見

我已轉用iOS 幾年,Android 始終用唔慣
唔關事,不過若然iPhone都插得sd卡,仲有冇好體驗?
網上都有套說法講iPhone IOS其實比起Android嚟講係假多工。我冇細究。
sega放生左ps同nintendo
dc 56k 上網
ss 垃圾卡槽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞