蓋茨:「放生」Android是一生最大錯誤

331 回覆
315 Like 8 Dislike
而家用緊Nokia既應該最多

iphone 都有
當件手機大廠Nokia幫推Windows phone唔見你講
手機大廠Nokia
當*年
個OS差永餘,仲用Nokia陪佢攬炒…手機界一大害蟲
*之餘
手機大廠Nokia俾木馬搞掂左啦
成班寶藥黨話用WP好過android
結果而家出android咪成班照用
正在為你更新
請勿關上手機電源
重裝完系統第一時間係清曬win10既所謂功能
睇見都頭暈
最記得當年部lumia520 由8.1升上10
結果太lag諗住用官方軟件flash返落8.1
結果嗰軟件有bug之後我部電話就變磚
之後就轉會android開心用到依家
咁係有個仆街木馬ceo啫
明明當年屍變人都好地地突然走去做Windows Phone
一早有預謀,CEO咪又係M$嘅無間道
wm wp唔係咩,唔夠打rephrase做錯失良機
用放生 呢個字 好似佢唔停mobile 部門就會打得死android 咁
m$覺得wm成team點會仲差過android一條友既idea
[深度分析]民意與民心的分別
https://lih.kg/1253834
同埋android有個比較大既問題係佢係unix based,當時m$想乜都用nt core,而唔係用對家(Linux/macOS)都用既unix。
收皮啦 咩叫只可以容納一個非蘋果系統

我地偉大祖國個鴻蒙os好快就會屌打垃圾Android
咁唔怪之得
設計個app都好似自己一個電腦軟件咁
當年用windows phone啲香港app少得可憐 連instagram/snapchat都無官方app
聽聞當初android個作者最先想賣比microsoft, 點知microsoft唔知唔理人定唔知串到個作者一文不值,後尾先賣左俾Google
同埋android有個比較大既問題係佢係unix based,當時m$想乜都用nt core,而唔係用對家(Linux/macOS)都用既unix。
咁唔怪之得
設計個app都好似設計一個電腦軟件咁
當年用windows phone啲香港app少得可憐 連instagram/snapchat都無官方app
就算google開波讓你一球都輸撚梗
根本到今時今日,即使係windows都係好垃圾

只不過係食住自己早期既壟斷,到而家大家已經慣左windows (包括用家同開發者)

因為你只能用windows 打機(大部分),用某啲重要軟件(商業,學術軟件)

同埋apple 比較少玩商業pc同server

所以先焗住用windows

如果唔係,淨係講mac os 已經打到你仆街
根本成間公司有問題

就算當年比你買撚咗Android又點?
你識攪起成個生態咩?
到頭來味同Nokia一鳩樣

檢討下點解d野落去google就變黃金,
但落去microsoft度就變垃圾啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞