蓋茨:「放生」Android是一生最大錯誤

331 回覆
315 Like 8 Dislike
蓋茨一生最大錯誤就係搵咗Steve Ballmer做CEO。蓋茨係IT毒撚,內向不善言辭;Ballmer同佢就啱啱相反,聲大大,外向,識演講嘅sales,亦都係蓋茨睇中佢嘅原因。問題係Ballmer本身唔係IT人但係非常自大,死唔認錯,mobile OS war就係Ballmer輸左嘅。
唔係,其中一個主因係emmc 太慢
轉做ufs 後已經大幅改善
而2016 年應該就係emmc 末年
冇圖冇icon?幅圖明明有喎……
當年玩wm, 其實都幾鍾意
但真係用黎做野
根本做唔到娛樂,唔會打得入一般用家巿場
唔撚係講笑
完全認唔撚到啲icon
最後連「我的電腦」都要放返喺desktop,同win7無異,
有啲app要經佢store download,好似Spotify咁,個icon係啲人戴耳機聽歌嘅相,每十秒轉一次,同新聞嗰欄嘢係融為一體咁滯,一打開windows就蕩失路,難睇到仆街
係時候拎部1520出黎供奉

apple個目標係盡量原生,減少vm去省電
你可以睇到iphone/mac當年都長氣過windows
手機係局你成部換嫁
你估度度都有華強北咩
只有你勝就得?
當年 wp whatsapp 柒下柒下,寶藥黨仲話 wechat 好用過 whatsapp
Thanks

Between 我真係鍾意WP
當年係真心打手
可惜MS 真係唔爭氣
都係用iPhone 了
仆街, 公司部機係Windows 8 搞到明明做緊野, 好似玩緊咁, 作為PC OS. 個interface可唔可以pro小小呀
你不如打開自己個電話睇下d 圖同icon 係咪單色256
雅達利放生老淫
話你知 連Windows server 2012同2016都係咁撚樣 離撚晒譜 開隻server整野仲要玩佢啲19磚 start制又無撚左
如果android比你買左,
咁ios 就真係獨大
99%ios vs 1%ms android feature phone
我都冇windows phone
就咁睇人哋幅圖已經見到有啦喎
係因為ios太勁姐
Android照原本idea咁出一定死硬
我就係講緊而家求其一部電話os d 圖同icon 會唔會係單色256
姐係咁,你講呢啲就純粹係design問題姐,平面化設計就係盡量簡化個icon,無論你認唔認同係靚係醜都好,咁都姐係有icon
我發言只係質疑你話人冇圖冇icon,然而事實上係有,單唔單色256根本唔係回應緊我嘅嘢
其實佢可以發屬女得幾好用 不過太遲了無app support又多小問題無改善 唔夠快
我就係講緊呢啲咁既單色256係呢個年代係唔可以叫圖同icon

只係安全模式會出現既野
你自己睇下原生嘅Google app係咩樣,eg電話、電話簿、短訊、duo、試算表、文件,etc
單色256就唔可以叫圖同icon,講得出呢番言論,既顯得有點無知,亦實在太「勇敢」
你講乜野原生姐
講緊現時用家睇到既電話os d 野黎比咪得

google 而家有無咁樣搞android 個界面呀?
jm9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞