Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (13)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
去olympus特約經銷商買,例如數x城
https://m.price.com.hk/product.php?p=207294
有無話target影咩先
4-600都好夠你用
當然有錢可以追貴啲
睇你覺得值唔值啦
估唔到一買5-2又傳出3
但配1240的確無入錯
求其貼兩張相
怕傷眼封密啲

夜晚10份一秒手持都接受到
近zoom又夠散景
真係好萬用
岩岩尋日先買左 $3240
真係好wide,可能之前冇用過MF鏡,一張相要擰幾次,影幾次先知道清唔清
平時會落腳都係同女朋友自拍 同埋影風景多
去旅行影下車軌星軌個啲
到時出3個價我諗都同m1 ii差唔多
m2 ii個規格其實都拍得上m1系列 又有5軸防震
平平地夠玩好耐啦
仲有支平野三陽 7.5mm F3.5
開個峰值對焦,好易用,仲要wide 景,好難 對錯
你將光圈扭到f5.6 ,基本上已經全景深唔使對焦

或者你用峰值對焦

唯一難搞係影星或者北極光呢d 勁弱光(以相機測光)既時候,用最大光圈果陣 ,無限遠同前幾mm 既對焦度
penf 黑色係咪斷晒貨已經
夜晚10份一秒手持都接受到
近zoom又夠散景
真係好萬用
到時出3個價我諗都同m1 ii差唔多
m2 ii個規格其實都拍得上m1系列 又有5軸防震
平平地夠玩好耐啦

只希望緊廠方出新機時,EM2 ii 出更新版 Firmware,追加番「AF目標觸控板、C-AF鎖定」等功能。
多謝賜教#adore 我呢啲新手要時間探索下咩係峰值對焦
咁是但一支輕身就算啦
同意
鋒值真係好好用

反而我覺得對焦放大嗰個功能好無謂,等成秒先變番正常,點構圖呀
對焦放大係方便靜態同埋需要準確對焦

eg marco影花,影蟲蟲 ,峰值就唔夠

各有各用法
原來得咁少舖有原廠保養, 好彩巴打提一提
早兩日上office試完2x,效果唔錯,不過話買到無貨

唔理咁多,等埋em5.3先算
新手岩岩買左部em10 mkii
三秒都唔震啦。。。1/10咁保守
都唔知幾時先真係出em5 iii等到頸都長
8月9月有發佈
但俾我揀就出部em1ii算啦
所以好好奇規格會點出,又唔可以勁過em1,如果貴過em1街價,又唔洗買佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞