Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (13)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
想買支定焦,暫時諗緊
Olympus 17.8
Pana 20.7
機身用em10ii
巴打們點睇
用緊20.7真係幾sharp
夜攝都ok
係對焦慢啲
17.8未用過唔知

我覺得20.7個焦距有啲唔上唔落
影景又覺得唔夠廣 影物又覺得有啲闊
對焦又慢 1.7同1.8嘅分別又唔大
我自己買返嚟都好少用
加上呢家兩支鏡街價又係差唔多
我會寧願要17.8
無錯就係聽講20.7好sharp先想買
但個對焦慢到咩程度呢,日光日白應該無事,但夜少少係咪就會拉前拉後對唔到同埋聽講好嘈雖則我唔多拍片
我反而覺得17同20視覺上唔係差得遠
比較在意sharpness,呢方面好似20.7好d
但17.8做工好d又有mf clutch
窮撚揀支平定焦都好煩
Sharpness呢樣嘢你又唔駛擔心Olympus
佢啲Premium鏡嘅光學質素拍得住啲Pro鏡
只係差在冇防塵防滴冇hood送
反而我攞支20.7影出嚟啲相覺得有少少鬆散

(留意樹葉啲位)
17.8金屬質感冇得頂
有14 2.5
唔知仲收唔收支17.8
14 2.4 有時 光圈室內唔夠大,但勝在餅,易攜
未買PL818之前,從來唔覺得要買wide鏡

其實好睇你想要d咩效果。我都會拎支Wide鏡去影遊行
想請教一下,25mm同17mm係視覺上係咪差好遠?如果25mm用黎Snapshot,效果係咪冇17mm咁好?我已經有枝25 1.8,諗咁好唔好入多枝17 1.8?
你自己會唔會好介意光圈呢樣野先?
景深我反而唔介意,反而 怕室內/夜左唔夠光多啲
禾真是唔敢遊行去影人 俾人話係鬼就gg鳥
的確易比人誤會
我比人影到都會提高警覺
有無師兄想買Pen-F 原廠grip
小弟有個出售
幾錢
你想幾多
睇完天氣之子 的起心肝執左張新宿
PEN-F 35100
好靚
日本好靚
想請問下Panasonic 14mm f2.5 同Olympus 14-42mm kit 畫質上分別大唔大?
同埋宜家應唔應該買14mm f2.5?
20.7比較好用
有料 有無教學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞