Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (13)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
Hi res同livecamp 絕對係殺手鐧
我em10 ii 係 Hi re
1x個手持hi res
可惜真係太大部了
同而家ff 機比仲有咩輕便優勢。。。
ching 用咩ff機? 最近試左Fujifilm 無 ibis真係好唔慣,用手動鏡,室內影死物,要幾張先有張清。明明sensor大左20%,最後仲難用過m43
a73 本身有ibis
冇ibis又冇鏡頭is 暗啲就pk
淨計機身冇,但係一連鏡(尤其係zoom) m43真係輕好多,pro鏡平得嚟質素仲sharp過啲雞FF鏡。
唔係支支鏡有is,好似定焦鏡全部無
變晒日光鏡
支鏡又真係爭好遠,舉過半日已經想死
要掛頸先掂
其實冇得救 唯有盡拉快門
一係換XH1
pro 鏡先=f5.6 ff 景深
高iso 又強m43 兩級
買枝天涯頂到m43 全部
價錢仲平好多。。。所以我之前果斷跳坑
yes
自己用過幾年定焦機同鏡
當時就係貪佢平靚正夠輕便
所以後來玩返換鏡都入m43
畫質嘅嘢體會過早期sigma foveon
任何bayer類都已經滿足唔到我
所以話知佢ff定google pixel根本無咩所謂
本來想轉fujifilm
但啲性能又爭9皮
現階段玩下m43,享受下影相樂趣係唔錯嘅
8千唔使,部機已經做到隨心所欲
十分滿意了
屋企個4k mon做wallpaper都唔差
其實無咩好嫌棄

唔好畀器材控制自己
大把人揸a73都係影鳩相
m43可以好平就做到ibis
啲鏡又平 又唔算太少鏡

雙修緊FF嘅窮撚都叫負擔到
所以m43而家嘅定位 我覺得係遠攝 相對輕 平
難得巴打仲返嚟吹兩句
m43又真係唔見有咩人會用非入門機
啱啊
自己都過哂追求bokeh嘅年紀
幾乎都係影風景
m43啱啱好

btw上個月心血來潮想整部a73玩下
一上dcfever啲用家評價都幾極端
即刻無咗衝動
FF 呢個價錢有呢個水準 我接受㗎喇
係個mon廢咗啲之外 我幾滿意
死馬 x3 同而家高像素比都唔得啦。。 。我都用過哂
有感情,第一部換鏡機係em5
出em系列時
見到個正價真係唔開胃
難得巴打咁有勇氣
雖然A7 size 都叫細,但機細鏡唔細, 大大碌,FF 鏡輕量化到既仲係好少
龍仔個兩枝,好撚細了
同埋M43 大部份對焦距離都比較近, 影玩具食物一流

Em10 ii + 12-40 2.8
我諗你唔記得左仲有三支1.2 pro 定焦
其實1.2 散景大約等於FF 光圈幾多左右
2.4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞