Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (13)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
下次試下關左個is 有時pan野個is反而變左負累
點解gx 9 得翻咁少鋪頭賣? 三陽 四寶都唔見??
下次試下關左個is 有時pan野個is反而變左負累

好,我下次試試。
因為Pan 呢類動態物件,唔係水平移動,而係對角線移動
(由左上到右下 / 右上到左下,由遠到近),
所以要仰賴連續對焦以免「炒相」。
以下係「炒相」例子: (用同樣參數下,車頭位置失焦)
之前買g9 前去左四寶同dcc問,佢地話太少人買,現貨都唔擺,要訂

反而上cam2 一問就有貨,重送多舊電
諗住平平地買部gx 9 ,天涯鏡 再加支人像for 旅行 。 因為輕同平 先選m43
三陽又突然post 翻出黎
連登許願池
我希望真普選,然後香港獨立
14-140ii 加支25/1.4
入左1240之後就無再掂過25 1.4
但14-140加25/1.4 都係個好選擇
而家先入pen-f會唔會好不志 官網個優惠好似幾吸引
你唔好抱m43 有咩驚喜既心態,當佢係輕巧既工具就得

pen f 加定焦鏡就非常唔錯
唔會
利申買咗部要黎打J

等左半過月終於運到
有留位換電換sd card
識貨
(FT5) Olympus will launch the new E-M5III in August/September
https://www.43rumors.com/ft5-olympus-will-launch-the-new-e-m5iii-in-august-september/
想買支旅行用腳架
諗住入支manfrotto befree碳纖
但唔知買advanced好 定就咁befree
兩支差成k 好似又未必要用到8kg負重

利申:m5 ii + 17 1.2
黎緊2月會去北歐睇極光
得部E-M5 mark ii
鏡頭得14-150mm F4.0-F5.6 夠wide但光圈唔夠大
同埋一支中一光學25mm F0.95光圈夠大但唔夠wide
我見原廠d大光圈短焦距鏡又好貴, 係咪買過部單反仲好過
買枝1240
買25mm 0.95果時都有考慮過呢支, 最後因為貴得制都係揀左0.95
1240官網睇$7,990, 但price睇好多間細舖4千蚊都唔使, 有冇人知有冇伏
睇左佢官網, 好似都幾唔錯
想問係咪都係得手動對焦冇自動對焦?
上次我去影極光 都係帶樓上嗰支老蛙7.5mm f2去
一手大概三千頭 質素對得住個價錢
係 mf only
你都會長期set無限遠架喇 無af唔大問題
3千幾真係幾抵屌
中一果支0.95有時會影下人, 覺得mf好煩
呢支7mm又真多數影景多係咪mf都冇所謂
但係原廠果支1240 f2.8都應該影到極光, 同埋好似多用途過7mm果支, 而細舖買又差唔多價錢, 諗緊買邊支好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞