Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (13)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
想當年買左12-40 之後, 12 F2 都係咁打左入冷宮
12 影景多, 又真係唔使咁大光圈
果陣買第一部m43係 em5, 買kit set
用落12-50 影夜景好差下, 就買12 f2
點知過左無耐之後就話出 12-40
無zoom 又真係唔方便最後都忍唔住入 12-40
要更方便..咁就要入埋12100..
再加支17PRO...室內低光用
咁就無敵

EM5II 老蛙
7mm F2?
我得支三陽魚
新手上路 冇乜筆直既情況下 買em10mark3 是唔是一個好選擇?主要想影下景咁
m43強項唔是影景
我有1240 都係怕換鏡煩 但又想光圈大
見佢有個Live Composite既功能好似幾勁可摸耳講多d detail 有冇其他推薦
Em5 mark ii放左佢好冇
啲色好灰我又唔係好熟數碼機
想平平哋轉部ricoh gr2
GR 係定焦機
M43 遠攝同近攝 都較強
應該係未摸熟相機色彩、濾鏡效果等設定,建議網上搜尋一下教學
(例如Olympus 台灣總代理—元祐實業嘅正式Blog)
可能WB問題, 個auto 係黃燈下超唔準, 嚴重偏黃,要自己set 去燈膽
可能WB問題, 個auto 係黃燈下超唔準, 嚴重偏黃,要自己set 去燈膽

就好似影室內公共交通交匯處巴士咁,由於係用黃光照明,於WB設定下,
往往都係偏黃為主,顏色不一。
以下係同一場地拍攝嘅相片,未經調整色溫: (EM5.2 + 12-50mm F3.5-5.6)

1.em5mk2 唔值錢,除非賤價放都唔介意
2. 顏色我長期用lr 快速轉自己想要既色所以無所謂,除非你直出乜都唔想搞

aps 隨身機同無反始終兩回事,睇你要求吧
依家放大概咩價位
因為我其實影開菲林
部數碼機係之前買落
但係我又唔係好識用
2k 幾吧 睇你齊唔齊配件同有無原廠把手 , 可以去到3k
不過有價唔知有無市。。

如果會落腳架影夜景,有時去旅行可以留番既, 有livecomp,全天候防水 (我試過部機淋足兩個鐘雨都無事)

em5ii 算係交足功課
屌我好撚蠢上年先買
我又完全唔熟行情 嗰陣又未開始玩菲林
全新?
唔啦 用左一排之後覺得部機都唔係好掂
可能枝鏡唔好掛我又唔識
我講你買全新機?

你用咩鏡?
係呀全新機
唔記得咩鏡了部機唔係我手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞