Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (13)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
佢現場係黃燈,用左燈膽WB
... 上面師兄話有auto warm off ? 可以點搞
其實wb 無硬性點用, 你眼見同你想要既效果可以唔一樣

om 機預設暖色調要自己disable
設定為「自動白平衡」嘅問題,影所有用黃色燈光照明嘅室內相,
都會有呢個問題。
拍還拍
記得唔show樣

見大家傾開影人,但一張圖都無,拋磚
張相我專登偏紫,請無視
圖文無關,而且我仲係個新手

我通常執人像會先check wb啱唔啱,較好光暗,然後較HSL,視乎model拉低橙/黃 saturation,拉高橙/黃 luminance,令個人,最後較一較hue
點解唔用 自測試白平衡?用張白紙set左先,好方便
拍紀實片,會唔會用變焦方便點
年頭收左枝9-18

佢宜家做特價 我屌
細光圈個支? 變形同成像都麻麻...
反而成色差好遠就真 影出黎顏色執唔靚
我ultra wide 用 9mm F8 玩具鏡$500,同三陽 7.5mm F3.5 魚$1200,都係二手
上9mm F8
下 三陽7.5mm
點解好似無咩人用Pan記機身,我覺得直出啲色都幾靚
呢張個光圈收到幾多?
f/5.0
巴打們 黎緊我就要幫親友影大學畢業禮既相 咁親友部機係em10第一代 到時主要影人 影大合照個啲 佢剩想買一枝鏡去影 因為預算有限 所以黎呢度幫佢問下有咩鏡頭好推介
大頭45 1.8 ?
1000 二手
定係變焦好啲?
變焦不二之選 12-40 2.8
焦距夠唔夠
唔夠12-100 就貴好多啦
睇黎都係建議佢買12-40
新手上路如果想影人像景深 但budget 有限 有冇平靚正大光圈鏡推介
Body 係Olympus em10 mk3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞