Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (13)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
XH1 個防震有=無
有無師兄用緊12-100 f4 同 40-150 f2.8
想入手 但邊支好啲
下? 佢話5 級架wo
有同事用緊但係用起身無Om個咁顛
嗰陣買gx85都係貪佢平+有ibis
如果換機我都係上gx9/g95算
g9唔係唔好,但m43做到咁大部唔係好過到自己
唔同用法喎
12100天涯 40150長焦
有12100...無得頂...旅行一支打曬
12100 缺點係細光圈
無咁快啦,pan今年要開靚ff個頭
oly今年更新em5, 正路出年點都em1先
萬眾期待em5 iii
如果佢整到em1 ii 好似em5ii 咁細, 一樣涵我都收貨
係希望佢開平啲
都係
支鏡size算方便...
要求唔到咁多..
我有啲興趣,等你整好招募page,加油!
OM又話10月出新機,9月都過左一半仲未有流出
多謝支持
想整理一下鏡頭,好似有啲無咩用過
現有
olympus:
14-42 Ez 電餅
12-40 F2.8 pro
40-150 R
9mm F8 fish
pan:
14mm F2.5, 25mm F1.7
samyang 7.5mm F3.5 fish

淨係留 12-40, 7.5mm fish, 25mm 1.7, 40-150 R
將14-42電餅,9mm F8, 14mm F2.5 trade 做17mm 1.8/ 15mm F1.7街拍,
咁樣好唔好
支14mm F.2.5雖然好餅,但2.5卷圈實在唔太夠,一入餐廳就gg
9,你當佢機身蓋用算喇, 有人要都係碟頭飯價(我估
另外兩支trade走就正路
點解香港咁多怪人嘅

明明全世界都有人用緊
無人覺得有問題

係得佢先覺得有問題
我懷疑你同事根本冇着到防震
14mm 應該都仲有人要,我係驚支電餅無人問津
買15/1.7啦,無後悔,用得最多嘅鏡,由EM5用到而家EM1ii
電餅係咪會好難放,好多人都有,仲會用真係為左要超輕量
應該係 不過放到 應該只係幾百蚊
電餅 + 9mm/f8 + 14mm/2.5 加埋我諗放到一千咗右,15/1.7二千四:https://www.price.com.hk/product.php?p=172457

咪當清下櫃 + 千零蚊入15/1.7囉,去馬啦包你話正。
本身有12-40同40-150
但有時要keep 住換鏡覺得好煩, 都諗緊好唔好放12-40 黎入12-100
我入完12100之後...支1240打左入冷宮...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞