Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (13)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
O記由4/3 到M43 影人都係Look like shit , 尤其用開睇慣canon 色既人(我呢d) 會想死

我之前上網睇左台灣用家小奧既教學, 係有改善, 但都係有種黃膽病既膚色
尤其係室內用黃燈果d 好慘不忍睹
mobile01 之前有貼過lightroom 色調,d色去左會好睇d,但係次次用raw我又覺我好煩~
反而panasonic 影出來好睇d ,似貧血~
我女朋友以前有部EPL6又係影到紅/黃咁
較WB都無用
其實到而家都唔知係壞咗定部機係咁

神之光平左?
有45mm 1.2 同56mm 1.4夾擊
好難唔減
75.8 影花個啲掂唔掂
當然掂
熄咗啦
我今日用咗Canon單反同Olympus影靜物

兩者都set F4, AWB, Olympus我有A-2, G-2, Canon set AWB (白色優先)

出嚟Olympus係靚過Canon

但一影人Olympus就出事,尤其唔係日光,室內的話,完全影到人面又黃又灰
掂。但呢個焦距真係唔算實用

我有45.8,就冇買呢枝

我係跟佢調,但冇-4咁誇,只係-2

好咗少少,但仍然要執
45.8 又真係抵玩既
Em10 ii + pan 25 1.7
如果錢唔係問題既話,個人認為買40 150 Pro好過,至少焦距上既局限冇咁大
我都有45.8,呢個焦距影人好夠做ga la
45.8已經要企好遠,75.8要同企都老蓮咁遠
如果要影半身或全身,有時我會用25. 8

最近睇中支老鏡睇過啲鏡同鏡對比,好似唔錯?

但唔係幾清楚咩價位
有$2000-3000 又有一千
有冇老手
75.8 for 影展or 小型演唱會

本身150 都係少數野 , 除非有marco 功能可以打埋蝶
但係m43 crop得咁勁會唔會好難用?
呢支crop完100mm
Wide angle有咩鏡抵屌?
714 2.8入唔入得過
Lowa, 三陽 ,Panasonic 7-14
本身都有用oly 嘅50mm 係咪都有crop到
如果係嘅我ok呀
所以45.8用途大啲,我估都係我嘅極限了
基本要超廣角恆定光圈 一定係呢支

要用埋夜景又方便一定係它
好黃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞