[LIVE] 即興獨遊布達佩斯4日(多圖多字)

401 回覆
54 Like 1 Dislike
有冇巴打知道邊度可以睇波
中伏
我見到太貴就唔會買,會覺得係專做遊客生意
多謝
食完餐飯 見仲有啲時間未夠鐘上船
就去咗買雪糕食

賣相完美,味道一般

之後就慢慢行過去碼頭
仲落緊雨 已經預計到唔會點影到相

london有london eye, budapest都有budapest eye
不過都幾貴要成10歐 呢個位又無景睇
望上去都唔太見有人坐
btw呢間嘢個名

行多陣好快就到碼頭

上到船...

仆你個街落緊雨塊玻璃濛到
連睇都唔太睇到 唔使旨意影相 好傷心
而家9點,準時開船了
隔離又坐咗兩個香港人點解我係budapest無論去到邊都見到香港人
巴打我原本都係諗住四日Budapest 見到個天氣咁閪即刻買機票今朝走咗
隔離阿嬸:excuse me i want to clean the glass
我:er...我香港人嚟架 我坐窗邊不如我幫你抹
阿嬸:好呀唔該你

抹完之後終於睇到嘢

...跟住過咗三十秒又濛返 我屌

回水呀
即係點
你本身喺其他地方諗住過嚟 但係見天氣差所以買過張機票改去第二個地方?
定係你過到嚟見到天氣差就買機票走咗?
原本諗住玩幾日但冇睇天氣
過到嚟發現幾日都閪就買咗機票去咗柏林
你住宿個啲無卜定咩?
不過我覺得既然都飛到過嚟 又飛返走好嘥
我慣咗逐日book嗰啲嚟 我覺得佢日日都落雨留喺到重嘥
逐日卜唔會好貴?
有時有啲嘢提早book會平好多
btw搞緊啲相 轉頭update
正當我因為唔係太睇到風景而頹緊嘅時候
隔離同阿嬸一齊嘅香港女仔忽然發現艘船中間兩邊嘅窗係開得

其實就係正我個位後面
即刻狗衝去窗邊影相

呢艘船真係好藍
一起身又見到樓豬遊記追到live咗
就到國會大廈 有成六七個人圍喺窗邊等

當艘船終於要經過座嘢 我地個個拎部電話出嚟嘅時候
有個staff衝埋嚟趕人走 叫人坐返埋位唔好影相
啲人唔理佢個個照影
佢就一嘢閂撚咗隻窗
搞到影出嚟係濛濛地兼有幾滴水

跟住個staff又趕晒我哋幾個返埋位
on9 俾咗錢上船相都唔俾影

咁多位巴絲睇到呢度可能會諗:其他乘客呢?

係喇
呢個就係神奇之處喇

班人都唔知做乜鳩 俾舊幾水上船睇電視
咩漁人堡呀 chain bridge呀
甚至係國會大廈金光閃閃咁喺隔離出現佢哋都完全wfc
淨係聚精會神咁望住部電視
未live晒呀你,我仲打緊
第二次經過國會大廈 不過今次冇咁近
我決定唔撚理條友 一嘢拉返開隻窗嚟影相

影唔到完全正面真係好可惜
話咁快就過咗一個鐘 夠鐘落船
以今日嘅天氣嚟講百六蚊真係完全唔值 一百蚊都俾多佢

結果一落船就見到呢張通告

上船嗰陣冇,即係下一班船取消咗
如果我嗰班船都取消咗就有得改聽晚 可能天氣會好啲 但就會變咗今晚白行一趟
都唔知我係好彩定唔好彩

今日又完滿結束,搭車返airbnb
新聞話尋晚撞船呀巴打

匈牙利布達佩斯多瑙河觀光船相撞翻沉 至少7死16失踪
我啱啱睇完你呢個留言先知有啲咁嘅事
睇咗幾單外國嘅新聞 因為詳細啲

睇新聞話艘船sank before midnight
我頭先十點落船 落船之後直接行去搭車
等緊車個陣聽到好多消防車同警車聲
我當時以為係附近火燭定點...

時間上實在係好吻合
即係話如果我頭先係搭出事個架船
我分分鐘已經死咗...
巴打 我走咗啦依家係vienna
後日去hallstatt 希望好天
即係話我落船之後見到下班船cancel咗未必係因為weather
分分鐘係因為條河出咗事
利申9估
玩得開心啲
我覺得vienna好悶
未去過hallstatt 想去
多瑙河
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞