[LIVE] 即興獨遊布達佩斯4日(多圖多字)

401 回覆
54 Like 1 Dislike
中午行過去menza食嘢
今日天氣都係陰陰沈沈

沿途經過呢個concert hall 好靚

一坐低就嗌咗樓上巴打講嘅duck breast risotto

真心正點解可以咁好食
好似好正 呢餐幾錢
好似忽然無晒人睇咁
食完個risotto見仲係陰陰地天就諗住周圍去下啲打卡位

...hungarian state opera house唔講以為係地盤

行到st stephens basilica個天忽然愈嚟愈藍

變咗晴天

於是我諗都唔諗 連隔離間玫瑰雪糕都唔食就直接狗衝上巴士去漁人堡
用最快嘅速度衝上漁人堡
由於缺乏運動,跑樓梯跑到好攰

上到去之後啲雲又多返
不過都仲有啲藍天係度係差緊啲太陽

唔係灰濛濛或者落雨我已經好感動喇
好似好正 呢餐幾錢

4939huf
佢有冇俾塊麵包你 好鬼韌
無喎咩麵包係咪意大利咬都咬唔開嗰類
今日有少少牙痛 好彩佢無俾我
New york cafe真係
唔掂?
唔好食定服務差
嘢食極之普通 又貴
你當參觀吓 送件cake俾你食會舒服好多
行多陣已經由咁樣

變成咁樣

對面岸愈嚟愈黑

已經聽到有雷聲
唔去係正確決定
係ok靚嘅
硬係覺得參觀過好多咩教堂呀皇宮嗰啲都係咁上下樣
可能我有啲審美疲勞
我依邊落狗屎 你還好嗎
我喺對面岸,一滴雨都冇
但係聽到你嗰邊不停行雷
準備今晚落bar睇波
見天氣開始差就嗱嗱臨落山

搭地鐵過河去國會大廈

國會大廈附近個站 (Kossuth Lajos Tér) 條扶手電梯出晒名又長又快
但我搭完覺得都唔係好快姐
定係香港人生活節奏太急促

一出地鐵站真係如樓上位巴打所講 落緊狗屎

落雨落到對面岸都一片朦朧

一影完呢張相就親眼見到有條閃電劈落漁人堡又幾壯觀

shoes on the danube bank
係用嚟紀念二戰時被納粹殺害嘅猶太人
當時鞋呀眼鏡呀呢啲都係貴重物品 所以會要求啲猶太人除低佢先
之後就

實在係太大雨又行雷閃電咁
於是就決定離開河邊 匿返入室內地方
搭電車去central market hall

下層多數係賣啲肉呀菜呀生果之類
上層就係熟食 手信舖 同埋啲雜貨

匈牙利甜品 望落無一樣唔係甜到仆街

今晚卜咗枱去Zeller Bistro食飯
之前唔記得邊度見過人推介所以卜咗

佢個廁所sign

環境好好 仲有駐場歌手唱歌

啲嘢好好食尤其係個包
好耐未食過真係好食嘅餐前麵包
杯lemonade都好正
最後仲送咗個甜品俾我

隔離枱有兩個香港女仔 希望佢地無上連登
今日無人睇
佢地d扶手電梯真係勁快 第一次搭嗰陣差d企唔穩
ching有冇去咩餐廳食鵝肝??
無,我麻麻地鵝肝
不過聽人講comme唔知乜個間啲蘋果鵝肝好食
去食啦 去布達佩斯要食埋鵝肝架
仲記得果陣行central market,肚餓得濟係2樓個food court買左兩個不知名薯仔波食成60幾蚊仲要唔好食
我有追post的樓豬放心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞