[LIVE] 即興獨遊布達佩斯4日(多圖多字)

401 回覆
54 Like 1 Dislike
Sor get錯
我琴日1700上citadella
我食襯都1700-1900HUF內
差啲就撞到
好似幾正我食親都幾千huf
呢度啲嘢都幾平幾抵食

啱啱食完飯
舉一舉手想叫人嚟埋單
個waiter:Hello!!

...我唔係同你say hi呀
而家得返420HUF
仆街 個waiter無啦啦同我講i love you
即刻俾錢走人
冇啦啦做咩
點知佢 佢仲俾個心形手勢我
終於嚟到郵局
啲人做嘢好慢

明明得我一個排緊隊
等咗八分鐘都未到我
嫁到這世界邊端
又無水貼郵票
好彩門口有個噴水池

郵票幾靚
頭先唔記得問邊個郵筒可以寄,又要排隊問
睇新聞觀光船出左事
姆明絲買咗喇
我買咗珍奶綠 幾好飲喎我覺得 真心 可能我個邊個啲太垃圾
重點係800huf咋!!!!!!!!! 800huf!!!!!!!!!!!
平到痴線 倫敦無4鎊都飲唔到
如果唔係唔夠時間我簡直想返轉頭買多杯

因為之前去河邊嘅時候落狗屎 所以就搭2號電車去河邊

此生無憾了
係呀 佢出事個刻我啱啱搭完落船 返到住嗰度睇新聞先知出事
執返條命
我去果四日都落雨陰天呀屌佢老味
好彩
飲咗就好西歐個啲係又貴又唔好飲
早兩日嚟河邊個陣行雷閃電 擔住把遮係水邊仲要一路行一路玩電話其實真係好危險
個日行咗幾分鐘就頂唔住雨勢走咗
所以見今日天氣咁好就再沿住河邊行下

影多一次shoes on the danube bank

係藍天白雲下嘅國會呀!!!

可惜有班人係個雕像下面示威
行多陣影下相就差唔多夠鐘去機場

呢個時候我犯咗一個有點戇鳩嘅錯誤
本來諗住係國會隔離個地鐵站搭m3線再轉200E去機場
但兜咗成個圈先發現地鐵站封咗
唔緊要 行去下一個站啦
行咗十分鐘去下個站
點知又封咗
呢個時候先拎個google map出嚟睇
原來成條m3都唔開好似係under construction定點樣
因為時間關係費事再搵巴士
就把心一橫行多十分鐘去搭100E算

行行下見到有中國嘅劇組喺度拍戲(班人講普通話)
完全唔知草地上面嗰兩個靚仔靚女係咩明星

到咗車站就去啲機度買飛
100E要另外買飛無得用我張travelcard
盛惠900huf啱啱好用埋啲硬幣

話咁快就到機場

而家等緊上機啦 我18:20機返倫敦
最尾一日有藍天白雲算係咁啦
又追完你一個liveso sad
好平 490huf咋

買完先發現夠鐘boarding, 即刻兩分鐘內食完行去閘口
btw security同boarding gate之間原來仲有個海關counter位要check passport
上緊機了

咁我個budapest旅行嚟到呢度就差唔多結束啦
真係好多謝咁多位巴絲一路追live追到尾

我七月中會再毒遊
暫定會去十幾日西班牙南部+葡萄牙lisbon同porto
到時都會開post一路live住去旅行
有興趣嘅巴絲可以追蹤我

最後
如果想知多啲關於我個trip嘅洗費呀 住宿呀 交通呀 或者嘢食嘅話
歡迎隨便問 我答到一定答

成段嘢直接由上個post copy過嚟
我去4日 體驗晒晴天 陰天 雨天 同行雷閃電
某程度上都幾抵 睇晒四種風景
多謝支持呀7月再追過
唉返到英國終於要開始寫我篇畢業論文 無得再拖
M3翻新緊
i am in budapest also
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞