[LIVE] 即興獨遊布達佩斯4日(多圖多字)

401 回覆
54 Like 1 Dislike
delay得咁誇張
男人老狗驚西
Love you
我發覺你去既地方 都係我想去既地方

真係架?
我仲想去北歐但應該都無咩機會
呢世人好想睇一次極光
終於到喇
落機先再update仲等緊
夜晚上面都好多人
所以唔洗驚
Lol 頭先喺Budapest 機場delay左2個幾鐘
話落雨起唔到飛 又係Wizz air?
落咗機,似乎係啱啱停雨,有少少太陽

入境超級快 可能因為我行得快

入境之後第一件事就係㩒咗15000huf cash
雖然上網睇見啲人話好多地方收卡 但以防萬一就㩒返啲傍身
唔小心被部機昆咗1280huf手續費

搞掂就買travelcard搭車出市區
我買咗張72小時任搭嘅travelcard 時間上啱啱好
出市區可以搭100E或者200E
100E條路線方便啲 但要另外買飛
200E就要轉多程巴士 但travelcard包埋
所以我揀咗搭200E 因為睇過google map都只係花多15分鐘
Lm
我而家都係布達佩斯呀 大家有冇咩餐廳推介
我未食飯好肚餓
既然你係度 你有無食過咩好食嘢推介
我都係岩岩到咋
我仲等緊個host接我
諗住settle好就出去覓食好肚餓
唱錢出市區唱抵好多
有間綠低黃字嘅唔錯
1eur to 322 0.3% commission fee
頭先去到airbnb樓下等個host 見到lobby好殘舊 真係淆一淆底

𨋢門仲要用手開好似唐樓

但上到去又幾正常

間房好乾淨個host都幾好人

我天生吸狗體質
無論係邊度見到細狗/中型狗 隻狗都有九成機會會狗衝我
所以隔離鄰居養嘅狗一見到我就撲上我個身起勢咁奶熱情到嚇親我

仲將我隻腳當枕頭

有拍片不過應該無人想睇

anyway撚完狗就出去覓食

循例去咗comme唔知乜撞一撞彩,當然係無位
於是轉個彎去咗巴打推介嘅lucky 7 burgers

間嘢望落其貌不揚,但真係幾好食
歐洲d人好鬼得閒 成日放狗
又帶住d狗搭火車去郊外玩
LM
3年前去過 黎梗想再去玩多次stay耐小小
漁人堡真係幾靚 同西歐北歐比 好鐘意東歐 布達佩斯既感覺真係令人好忘卻香港既急促黎到真係會令人好放鬆
而家係Budapest
呢間唔收呀
前幾日先唱完

Money Exchange
Budapest, 1b Király utca, 1075 匈牙利
Deák Ferenc tér一上到地面 Spar嗰個方向有間找換店,0 commission,上個星期換係1 : 322
我估應該係同一間
綠底黃字
食左幾間可以分享
menza
borze
porc & prezli
都係匈牙利野
乜原來佢收commission一直都冇留意
btw巴打幾時走 有冇興趣一齊食船宴
唔收呀呢間 我前幾日唱左係1:322
不過我自己銀行卡都1:320所以就用卡算 唔唱咁多
哈哈我聽日飛啦如果早一日睇到呢個post就好 我會黎食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞