[LIVE] 即興獨遊布達佩斯4日(多圖多字)

401 回覆
54 Like 1 Dislike
我degree同master都冇返校行禮,都係一張紙。
啱啱上去duck and waffle個site, 我去嗰日得返lunch 有少少slot,夜晚full左即刻book左lunch算
你係夾唔啱時間定點?
如果我都係七月行禮嘅話我都會行埋先返香港嘅,不過係11月就咪玩我啦,唔通幾千銀飛一轉為咗行個禮咩
呢間野好奇怪,佢開廿四小時
如果你想睇夜景嘅話半夜三更去都得㗎
其實我都想試呢間好耐,不過我覺得太貴所以一直都冇食過
我係懶得去返工唔想請假

但唔同人唔同睇法既, 我表弟uk返左香港幾個月後,11月grad 都全家飛去uk 睇行禮
頭先睇佢menu, duck and waffle 18磅又唔算好過份既
可能啱啱去完瑞士十幾日返黎,已經唔識分平定貴
你去旅行嘛 十幾鎊梗係唔過份 我去旅行嗰陣都揮金如土啦
但我住喺度嘛 平時食嘢都控制係8鎊內
樓豬依加去邊
克羅地亞睇既野太單一,都係舊TOWN+海邊,係夠HEA同CHILL既,但唔夠多元化,唔岩我
16湖一般貨色,去過九寨溝更加唔駛再曬時間去
隔離slovenia/黑山仲正
Slovenia正啊但可惜我去個陣陰天落雨
無去邊呀,返咗英國我本身係英國住緊
你講個d地方我都有plan過去,但最後都不了了之
安全番到 ching 個sim又冇啦啦用得番
sor ching 覆錯遊記po
想問下3日budapest夠唔夠
之後會過Bratislava
貴到痴線仲收十幾%服務費環境又嘈又暗到睇唔到menu見過有大媽開電筒照明 嘢食唔好食
都夠嘅,其實計返我都係得三日左右,頭尾各半日冇咗
不過如果俾我再揀我會留多日,輕鬆啲
我淨係機場atm㩒過一次錢 用mastercard
見到佢揀金額個度可以㩒勁多 幾千蚊港紙左右都有
不過我係㩒咗400蚊港紙左右用剩300幾絕大部分地方都收卡
無mastercard 會唔會無咁方便
我有visa 同銀聯

旅行用卡抵過一次過禁
每次look card唔會收一次手續費?

麻煩巴打
visa同銀聯呢層我唔清楚呀 唔好意思
我碌卡係因為我本身係英國讀緊書 申請咗張monzo
轉幾百鎊落去就隨時去得旅行 非英鎊消費即時換匯免手續費 㩒錢都唔使手續費 好撚好用
...好似賣緊廣告
可惜我唔去英國
唔該曬你
去到匈牙利按錢好方便周街都有提款機 有銀聯logo就得
記得開通左海外銀聯提款先手續費都唔貴
係唔係用OTP bank atm
聽過有個叫euronet 係呃遊客 好鬼貴

其實我唔止去匈牙利 仲有奧地利 捷克
三個貨幣好似好多 去12日
諗緊帶歐元去 再唱 定係海外提
兩種都會有呀euronet匯率可能差d,但係最常見,好方便,如果按得少,匯率唔係差好遠or你可以搵下budapest有間唱錢出名抵
我之前就係百年唱定歐羅先匈牙利同捷克就有自己貨幣 有歐羅 再搵地方唱錢或都者atm都得 奧地利基本上一張credit card加少少歐羅就搞掂
想問~
你去布達佩斯個陣 係有m3 線
但回程無有m3線?
thank you 巴打
我機場出市區個陣係搭200E再轉另一架巴士,無搭過m3
係走個陣再出機場想搭m3先發現無
之前好似有巴打提過佢成條線整修緊,我諗應該短期內都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞