[LIVE] 即興獨遊布達佩斯4日(多圖多字)

401 回覆
54 Like 1 Dislike
仲有2分鐘路程到終點
我已經差唔多到達人體極限
我平時係足不出戶成個禮拜都唔出街個啲嚟
又睇唔出喎見你成日去旅行

笑左咁要行多d啦
追live
食晚飯未呀 想睇野食圖
你個名
未呀依家行緊落山
仆佢個街落到一半出太陽
頭先喺上面食咗成粒鐘風又唔見佢出太陽㗎喎
早知上次去個陣行埋去公園睇幾靚
你上次嚟budapest唔係打個邊爐就走㗎喇咩
btw 係citadella影咗太多相,要遲啲揀一揀先live到
而家搭車去食飯先 陣間食住搞
前排番黎, 真係幾舒服.

個公園有得大浴場, OK好玩, 可惜你天氣差落雨.
公園入面個Széchenyi Thermal Bath好似係成個budapest最出名個個嚟
不過我無咩興趣所以無去淨係外圍影咗相
頭先歷盡千辛萬苦(?)終於攻頂
上到去都唔算太多人,抖順條氣之後就即刻瘋狂影相

雖然天色麻麻地,但起碼無落雨啦
晴天嘅話應該會好靚

影影下又有班香港人嚟咗
呢幾日日日都會見到幾次香港人,但奇在好少係後生仔,通常都係5個或以上嘅阿伯阿嬸仲要個個都唔係跟團
而呢一刻,上咗citadella嘅係八個阿嬸同兩個阿伯可想而知有幾咁嘈

過咗一陣有啲大風 開始有啲寒意
就決定落山
但我唔小心行錯另一條路落山兜咗超大個圈

落到一半居然同我出太陽
不過就算有返啲陽光 個天都仲係唔靚

落到山腳仲有個細瀑布

忽然諗起仲有個Dohány Street Synagogue未去打卡,所以就搭巴士去埋

影埋張相走得去食飯
Do you know the fatal ship crash happened in your traveling city that involves scores of Koreans?
yea i was on another boat when it happened
終於沖晒涼可以攤係床打埋佢

頭先講到搭車去食飯
咁我本身係想試一間叫Első Pesti Rétesház 係之前唔記得係邊度見到人推介嘅
但我去到門口之後唔知點解啲waiter無視我好似當我冇到咁 淨係行嚟行去好忙咁serve啲客 我問有無位都被人ignore
我諗住算啦可能佢地太忙 所以就轉個彎去返尋晚間zeller bistro 因為好近

揀咗佢個daily special
佢daily special個menu係手寫,啲字寫得潦又糊開咗少少,好難睇
淨係睇得明lamb neck with唔知乜就果斷叫咗 因為我鍾意食羊

嗰兩個波入面係飯嚟 都幾搞笑但好食
不過杯lemonade令我有少少失望,琴晚嗰杯好飲好多,今日有啲酸
因為冇book位所以冇得坐喺個garden範圍
如果唔係就同琴晚一樣有得聽live music

去廁所經過影一影 我覺得佢夜晚有feel過日頭好多琴晚我食嗰陣個天都未黑
呢間餐廳環境其實好靚 同埋服務態度真係好好我個人好鍾意呢間

食完飯就搭地鐵返airbnb
行緊去地鐵站嘅途中又經過st stephens basilica
夜晚都幾靚

聽日就最後一日啦
下晝三點鬆啲就要出發去機場了
好奇問下巴打最後有冇照去?
追到live
落雨會唔會好凍? 可唔可以講下衣物
我係著短袖衫加件薄褸 日頭有時褸都唔著我唔太怕凍
落雨實會涼少少嘅 而家日間17-20度左右
嚟緊幾日暖好多 又有太陽
可惜我聽日飛
陰天落雨真係好可惜
下次再去啦 連埋附近國家
應該唔會再嚟啦我諗
7月去埋西葡就要返香港做社畜
如果再有機會去歐洲我首選會係北歐
上Citadella其實可以唔使行, 喺Móricz Zsigmond körtér搭27巴士就去到
btw有冇去central market買鵝肝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞