(精裝)實戰理論:曾經參加過Speed dating 30次以上,你問我答。

629 回覆
63 Like 11 Dislike
你係唔係成日用數據來認同你的人生?
師兄停一停,諗一諗, 我幾時focus落去物質先? 我淨係講物以類聚.
新聞堆囡囡(其實唔少女星都係咁,最著眼就係C奇妹),被所謂第一觀感去迷惑,查實佢自己都係果類人,一擔擔.
真係想識知音人/知己/soulmate又點會憑第一觀感去左右自己思維?
自己係咩人就會識返咩人
正正係吸引力法則提倡既概念.亦都係物以類聚既概念.
ummm 其實辯論唔係用數據證明的話就等於你有你講,我有我講,鳩UP到2046甚至無限期.

甚至係情感洩發然後就完.

當然你同位酒店姐姐絕對可以選擇呢個方向啦,我亦都給予尊重
我一直講緊嘅外表都包含:樣、身材、衣著
而我提出衣著呢個原因係回應返,了解一個人嘅經濟狀況可以由衣著睇到出黎,為此避免你有所反駁先會特別註明

而且我一直都講緊係average嘅比較

不如重新界題:
女性外表below average慘啲

男性經濟below average慘啲

而我提出反對男性經濟below average 慘啲,係因為男性可以用口才同其他技巧去彌補到經濟狀況問題

而女性外表below average嘅話,除非整容(呢個亦都衍生咗其他男性會唔會接受嘅問題),否則係心理學上黎講佢地比人拒絕去了解佢嘅機率點都大過男性經濟狀況below average.
其實有冇諗過係你自己思維唔清晰而覺得人雞毛蒜皮?
原來你都只係睇娛樂版去做所謂數據庫
其實大把心理學都引證到人類依靠first impression 去判定一個人是否可以有進一步發展
點會唔係用第一觀感
average!
呢個好呀
咁我地應該介定average既樣子

男性經濟average數值先有得討論
又要再介定女性average樣子係指落妝後定上妝後.

另外我又想提出一個小小問題.
細佬我確實無知,女人化完妝除左真係樣衰都仆街之外,基本上都叫見得下人,於大眾心目中既評分數值都冇話明顯既高低差別.(眼線化完直頭換撚埋隻眼咁)(打完陰影直頭瘦左面高左鼻)
而男性呢就一般都冇化妝,所以大眾評分數值就會有明顯既高低差別.
咁average係應該指妝前定妝後呢
On9 我提出咗嘅心理學理論 咪又係論證之一
辯論唔係得數據可以作為論證
師姐又偷換概念啦, 我只係舉個入所皆知既例子姐
而現實就好似鏗鏘集咁都有講單親家庭
又會探討下主人翁既經歷種種
從而大約得知佢自己本身係一個點樣既人
Cat girl夠有化妝啦 咁叫唔叫average?
第二 呢樣就視乎個女人嘅present
男人亦然
有冇得化妝係個人選擇去present自己
講緊嘅係第一觀感
如果照你咁諗,呢個世界就會好似印度咁。
不嬲我stand for世界係有好多唔同例子
但你嘅語氣就覺得所有女人都向錢看咋嘛
不如你證明下 有冇人唔睇外表去反駁我?
有嘅 cat girl條仔囉
唔好再係呢個topic度再傾,其實我根本都唔知佢想表達咩?
呢度係想研究一下點樣係社交上面可以令自己有人注意。
但係又俾人扯開左個話題。
你都唔好再探討,佢都想證明自己係對的。
佢己經成功左。我地係低賤,要去Speed Dating先可以證明自己存在。
你強調第一印象我冇反對過

你講『如果以speed dating嘅場合睇
咁外表條件嘅重要決定性一定大於一個人嘅經濟狀況』

而我只係講『真正有錢佬通常都爛身爛世平民裝
老實講愈窮先要愈靠衣裝靠外表呃人第一觀感
而被人呃到果堆都唔係好得去邊
物以類聚』

不過呢一堆引人你都係冇證實錯誤類比

你所講既改變,買樓同樣適用.
而你一直講世界好大,你所謂身邊朋友點點點,我都一直用樓宇空置率3.7%回應你既空泛而主觀既回答
返左工咁多年,我又真係冇乜見過女同事唔化妝出街

一定係我孤陋寡聞

呀,有呀有呀真係有,我未見過清潔姐姐化妝
咩料
好啦樓主
只係覺得只識用錢同數據大人兼0理性嘅男人係女性心目中真係負分咁解

想去speed dating嘅男士請不要學喔❤️
啦,我從未講過所有女人都係咁

一直都係指大方向大部分都係咁

而你只係用你及你身邊既『朋友』,去以偏概全
咁都叫大你
一就係一
二就係二架啦
我都想講你個露背裝,可能當時真係有呢鶴立雞群的感覺。
如果你係去Speed dating Table for XX
你覺得應該點著?
專家指出,第一印象在不同情境下被數次挑戰後,新的判斷就會形成,第一印象也就失去它的效力了,但如果第一印象只在同種情境下被多次挑戰,它的威力依然不會受到影響。

人們常常是懶惰的,當我們在一個人身上貼了標籤後,就不再費心去改變這個標籤,在日常的交往中,我們只按照標籤所代表的內涵去看待對方。專家認為,這種粗暴的分類方法會埋下隱患。
所謂「路遙知馬力,日久見人心」,僅憑第一印象就妄加判斷,往往會犯下錯誤。最後提醒一下,第一印象常常有片面性,對我們的社交起著非常重要的作用,我們要儘可能給別人留下良好的第一印象,同時也要客觀的看待他人。
原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/psychology/5m2oov3.html

我從來都冇否認過你所謂既第一印象
但我更偏向往後既日子.
路說知馬力.太執著係第一印象度,有起事上黎,受害者都會後悔
如果我而家重整旗鼓,去啲causal d食飯

我應該會著呢類貼身衫 下身加長褲

如果去嘅地方係高級餐廳 可能就包得密啲又斯文嘅長裙

不過我發現,斯文應該係個幾殺食嘅point
琴日最受歡迎個女仔係極淡妝(可能無化添),同埋講野笑都係細細動作
游惠禎look都夠照架喇。
即係邊個?t-shirt長裙?定貼身連身短裙?
我係男人覺得冇咩所謂,唔好太浮誇 / 太o靚妹就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞