(精裝)實戰理論:曾經參加過Speed dating 30次以上,你問我答。

629 回覆
63 Like 11 Dislike
比心機去操大隻,網上有d逐次計錢教練,千萬唔好預繳,預繳左就唔珍惜
我要求唔高,所以大部份都岩我心水,但係自己排呢speed dating又多,所以次次都冇一個特定的女仔自己lock死來追。
我比較buy長跑,因為操肌如果唔操,肌肉the番晒。反而長跑就真係會令到自己個人諗野冇咁消極。同埋識到好多人。不過唔好諗住識女仔
有,又唔係焗住要同佢傾嘛,高竇女多,但係有好多平凡的女仔。
如果真係想入去玩建議自己唔好set左個bias去探索呢件事。
好少25樓下女仔玩呢家野
你想識姐姐咪去。。。。
留名學野
其實基本上對方唔係句點同只等人講野先
咁已經唔會deadair

如果對方都係d 等運到咁既人,咁真係晒時間
條條大路通羅馬。樓上上上都可以照肥,就操把口操到阿bob咁,不過唔知要幾多年
把口叻其實都係睇下你肯唔肯講,同埋你係點樣帶過信息出來。

好似睇Big Boy Club 阿Bob咁樣,佢都係拋個問題出來,之後對方回應,佢又會將人地既回應再用自己的詞同埋修飾再講多一次,跟住自己植入自己的觀點落去。
e.g.
譚嘉儀揸電單車
Bob: 聽講你初時屋企人唔知你揸電單車架。
譚:屋企人當然唔知啦,所以有時會將個頭盔收得好埋。
Bob:咁你係唔係用呢購物袋袋住。之後就同阿媽過呢個保齡頭。
譚:差唔多啦,哈哈哈哈哈哈哈
之後再分享就係對呢樣野一知半解的時候,可以用呢個方法。(呢個唔係阿Bob的),都係可以令對方講多少少。
e.g. 煮野食。
女:我的嗜好就係煮野食。
男:咁你係煮中西餐定係甜品多?
女:我喜歡煮甜品。
男:嘩,我喜歡食cheese cake。係唔係一定要有焗爐先得?
女:唔一定架,有呢cheese cake係可以唔駛焗爐,只要整好擺落去雪櫃雪硬佢就得。
男:咁你唔係睇youtube學番來?我係youtube有人成日教煮野食,不過佢地整到好似好pro咁。
女:我都係上人地呢blog度學番來,yotube我都有睇過,不過佢地其實都係好簡單。
(之後就可以將呢類野繼續接下去)
咁事前係唔係會見幾次面建立左一個少少的基礎呢?
好似好多人用apps識女仔,咁講咩先可以令到女仔有反應,除左係起人底呢類回應之外。
你呢d已經要好有技巧,你呢個例子已經問左3次,如果無層次會變左interview(即係我呢d平常人level)
其實上面都係平鋪直述,冇咩講野的技巧用詞。只係睇平時本身對身邊的事物觀察。再轉化做問題上。至於係唔係interview,就要睇本身講野的話氣同眼神。
就好似呢個post一開始講既咁,通常你會有幾種話題available 去破冰 start 個chat.

咁之後就係講兩個人互動
如果對方都唔係互動,姐係你start d 咩話題,都只係單向你問佢答,佢又唔會有興趣問番你,咁呢啲通常都係本身等緊運既人,就廢事晒時間。

如果你話要一開始識就令呢類人對你有興趣,係好難,方法係有,但我覺得根本唔需要去please 呢啲人

所以,當大家都有互動既,傾乜都會講到落去。不過咁,如果你或對方是但一邊本身既生活就係好無聊,或者覺得自己生活好無聊,咁係present 比對方聽果陣係好難引起對方興趣,因為連自己都覺得無聊。

呢個時候就自嘲下,搏對方有同感,咁咪可以順勢發揮創意同對方傾下點樣變得生活精彩。

但無論講咩都好,對方少互動係最大障礙
我講講下就會叫人今日下雨,記得帶遮
今日落雨
諗起細個好鍾意聽雨聲
blablabla

今日好悶
hea hea 下會覺得自己輕飄飄
原來恰著左發緊夢
女仔會buy?
如果想自己無論咩時候都有話題

咁就訓練下聯想力,姐係自己點去欣賞呢個世界,可以係幽默亦可以係黑色幽默,呢種幽默係源自生活上既野

例如好多男仔鍾意打機,個原因其實可以好深層唔止係為某啲感覺。例如係因為果種滿足感係日常無既,點解無,因為唔滿意自己生活,因為懶因為唔知點做所以改善唔到,咁就要有生活上既衝擊去拎靈感,例如識新朋友。

呢種係一種對生活既感覺,點樣去睇呢個世界

久而久之,就會無論對方定自己放負,都可以有話題

不過唔好無病呻吟,姐係言之無物好似d 文青咁
唔係個個都buy
但至少唔好deadair, 同埋比多d 方向你去諗其他野講

例如講起童年,講起夢想之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞