(精裝)實戰理論:曾經參加過Speed dating 30次以上,你問我答。

629 回覆
63 Like 11 Dislike
為免相同問題再答咁多次,而家將我的Speed Dating簡略地同大家分享
前Post : https://lih.kg/1142555

Speed Dating 的類型:
隻抽 : 一對一約對方食飯,大會會同你約時間地點。
群毆 : Table for 6 / 8 / 12
困獸鬥 : 12 to 20 男 vs 12 to 20 女,大多數係包埸食Tea/ 整餅 / Buffet / happy hours.
沙圈 : 50 – 100人以上的活動,參加者會好似走馬燈咁係個場用3-5分鐘向對方介紹自己。

邊間公司好:

收費:
普遍 Table for XX 就係先俾 Admin fee (range = $180 to 280 女有時貴過男仔)約會時飯錢另計(因為唔知道會叫幾豪)。
一對一(以e字頭為例):因為已經一早俾左會費,所以每一次約會都唔駛俾Admin fee,當然飯錢另計。

約會流程
隻抽 : (以e字頭為例) :
當雙方都確認可以約會的時候,配對公司只會做夾好時間就同你地book檯再通知你detail,約會當天配對公司不會派人來睇你地約會。你好似約朋友食飯咁,去到等對方來。約會流程,你唔會被規定可以食咩,唔會夾硬叫你食set. 你都係睇餐廳menu叫餸。亦都唔會有咩限時,你地傾得開心可以傾到餐廳趕你走。
(P.S. 如果約會當日放飛機,對方會罰停賽一個月(好似係)

群毆 :
Speed Dating公司會安排晒所有野,通知大家邊幾時去邊間餐廳,去到有一張長檯,男左一排,女右一排,speed dating都會派人(攪手)坐主席位。齊人大家會討論食咩野食好,攪手唔會參與食,全程佢只會飲同一杯水。攪手的職責都係做串連同埋叫參加者講幾句,成個晚飯大約食二個半至三個半小時。最後攪手會嗌埋單同叫大家籌期。

困獸鬥 :
Speed Dating公司會安排晒所有野,通知大家邊幾時去邊間party house / 樓上酒吧,去到Speed dating 會派人過來做睇場。以一個Happy Hours為例,每人事前已經俾左錢,所以去到會有一至兩杯Free drink,呢三個鐘大家就自由發揮向心儀的人盡量溝通。

拎電話:
好多Speed Dating公司會因應活動性質而家唔同做法,有公司會容許大家互相交換電話。有公司會將當晚的參加 Table for xx 的參加者電話send俾大家,有公司會開Whatapps Group,但有公司會以私人理由,要參加者事後問Speed dating公司拎對方電話 (請注意,Speed Dating會因對方沒有興趣理由而拒絕)

Q&A
1. 係唔係男仔一定要請食飯?
A: 如果係Table for XX 應該係AA制,但一對一男仔建議請心儀的女仔食飯,以表風度。如果對呢冇興趣的女仔,建議都係AA制。

2. 有交友Apps唔用要 Speed Dating?
A: 交友apps因為免費,所有有險驗雞 / 傳銷 / 微信狗

3. 點解有交友apps仲要比錢玩呢啲? 其實嗰啲app上面都好多正常人,只要你搵啲張icon正正常常嘅
A: 就等如你覺得去日本食魚生衛生定係去大灣區食魚生衛生?

4. 你點比較 Speed Dating vs 交友app 識人?
A: 冇得比較。你喜歡睇AV定係三級小說就可以令你扯旗。

5. Speed Dating 有冇媒?
A: Start up的一定有,run左好耐的公司應該冇乜,除非真係唔夠人,做媒好易認,第一係絕對唔怯場同埋carry晒成個氣氛 / 佢唔會對話題表態甚至冇回應。

6. 咩人多Speed Dating
A: 女的集中於係護士 / 教書,男的 IT / 工程。不過都唔係佔大多數,重有其他行業。

約會建議:
衣著:一對一同 / Table for XX
男 : 都係你去人地度飲的衫,恤衫 / polo,配長牛仔褲 / Unqlo休閒長褲
女 (個人喜好) : 長裙呀,平時返公的行政裝,唔好牛記笠記T-shirt 亦唔好著到Annual dinner

話題:
真係傾咩都得,唔好講政治 / 宗教 / 家庭。可以講下少少感情觀,同人傾偈時記得眼望對方,回應應該要簡潔有營養,最好可以有幽默同埋可以回應完人地都可以接下去。
熱門話題:飲食 / 旅行 / 神秘學 / 香港隱世地方 / IG成日彈出來多討論的話題
最重要係主動!唔好怕醜!

大家繼續吹水
留名,仲未開到齋
知唔知D男人同女人分別咩年齡層? 過30居多?
女大部份係20尾30頭!男就30頭到40都有
感謝樓主,好清楚
有冇邊間推介下 有時覺得呢啲幾有趣
群毆邊間好
點解d人會覺得玩app完全無問題
但speed dating就係柒 樣衰 呢?
上面有講。
都係自古以來係香港的社會中,敗犬先要去搵介紹。apps就係當自己搵既,感覺唔同。
但本人覺得真人發聲先過癮。睇相都會有P圖啦。
問緊就係上面幾間有冇邊間係群毆做得好啲
以群毆來講,第一間係好少少,講樣係第一間ok少少。不過第一間除食飯之外,其他野活動好有問題。
咁大鑊
你指講樣係女仔樣?
男仔都ok 嗎?
同埋speed dating d仔係咪都係冇乜個人興趣果類男仔多?有都係打機?
男仔24歲就玩speed dating
其他活動我試過一次但冇下次。
樣正當然係女仔樣。
男仔都係正常誠懇樣。
男仔興趣都係打機睇片踢波跑步行打機,你覺得男人應該做最合女仔歡迎?
我都見女仔都係成日講旅行同訓覺
男仔講旅行、養寵物、整野食果啲其實好冧女

仲以為都會有啲知性男鐘意睇書玩音樂之類文青
我試過同人講去外國跑馬拉松同煮野食,冇人理
馬拉松做運動呢啲其實冇女會想聽
如果倒轉話點樣運動減到肥啲女就會想聽

整野食最好係整甜品 其次西餐
如果講煮平日家常便飯果啲應該都冇人想聽
唔好咁啦,親!盡晒力架
你覺得玩speed dating 嘅人係咪都係平凡 生活枯燥嘅人多?
大多數,如果生活咁多姿多彩就唔會去啦。唔計做野同事,玩都係同一班friend. 一係上興趣班試下識唔識到人。
我已經join咗好多興趣班
但冇咩啱自己 有嘅都有女朋友
或者我唔啱人地啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞