政府派個4千元計劃 真係嘥錢 嘥時間 我個fd批左4元比佢

549 回覆
3347 Like 37 Dislike
跌左落地都要拎返喳沙
唔駛交稅你咪認左佢囉,冇人會笑你,又要扮有交,而家咪就係利益立場唔同囉,你自己唔駛交稅冇得退稅,人地有交有得退你又要眼紅人地,話人憑咩拎4千,咁你又憑咩有得拎?

本來我唔係好稀罕嗰4000蚊,係唔妥on9政府徙咁多行政費走去派者,
我亦睇唔過眼你話人地交稅嘅貢獻少唔值拎4000,又講到得班冇份交稅嘅先至suffer係高地價政策底下,先至有資格拎4千咁,
人地交稅起碼真金白銀自己錢拎出嚟交,而家政府退返返嚟都係自己俾出去嘅錢,仲要退唔足都仲係要俾架。你而家唔駛交稅淨袋4千呀邊個著數呀?

成日話人退左稅冇資格拎4000,我都可以話你唔駛交稅本身都已經受惠左啦,點解人地要交你唔駛交先?我都可以話唔公平啦咁。
上手曾俊華做咗跟番咪得,又要整呢樣整個樣
下面D人理得你,你話咁做咪咁做囉
既然交稅係社會責任,點解低收入嘅人唔駛交?仲要有錢派?
退稅唔係老奉?咁派錢一樣唔係老奉。
政府庫房水浸,即係佢洗唔晒我地交俾佢嘅稅啦,要還富於民係咪都應該退返俾交稅嘅先?我唔覺退稅有咩問題喎。

好啦你講到20%咁微不足道,咁唔好要俾返我地囉
你話你俾高地價影響要捱貴租要買貴野,間接俾左好多稅,但納稅人一樣受影響,直接同間接都交左稅添啦,既然高地價政策全香港都suffer,點解你又講到有份納稅有份退稅嘅就唔受影響咁?
政府角色係資源重新分配?咁不如行共產主義好冇?
問題係佢審查嘅成本太高,徙晒啲行政費呢。
講公平要補漏?嚴格嚟講你唔駛交稅咪已經受惠左囉。
仲講咩冇得益?人地都係有交稅先至有得退者,
如果唔係班友屎忽痕衝出嚟嘈話唔公平有人受惠唔到,點會有呢個垃圾補漏政策?
而家仲講貢獻係唔係搞笑 唔講仲以為薪俸稅佔香港財政好大比重
你唔好諗得咁簡單啦以為咁樣最公平咩?
根本仲有好多factors你未count,而家淨係交薪俸稅先俾錢政府咩?
我買層樓交嘅印花稅呢?點樣回俾我?
係咪計埋落去個稅收佔收入比例加俾我?即係加幾多?
你講得咁簡單計條數嚟睇下,政府如果計埋收嘅印花稅要回返幾多俾業主?到時會唔會變赤字?
可惜你連普通一條薪俸稅既數都唔識計,仲學人講點派係最公平成本最低

我而家唔係想探討點樣派先至係絕對嘅公平,因為根本冇絕對嘅公平。
同埋我的確唔志在嗰4千蚊,係唔妥你講埋嗰啲歪理者。
好心佢有錢唔好申請啦,有同事大陸有樓收租都唔申請,佢驚政府拿佢資料唔知想
你扯左去邊度?影響其他產業窒礙經濟,你以為單單派錢解決到?
而家派嗰4千蚊幫唔幫到?除左全城鬧爆浪費公帤之外,有咩野幫到?
你覺得個補漏政策好成功?
你9吹就叻有咩邏輯?
邏輯都要建基於知識水平底下,你基本知識都冇何來邏輯?

“我畀你計埋印花稅乜柒factor都按比例以唔令香港赤字既情況下回水又點話”
👆🏻齋吹冇用架,講嚟聽下點樣做到啦講到咁簡單
都係嗰句啦,而家淨係得你受影響咩?
我都一樣要捱高地價買貴樓,
你講行業狹窄唔通我又冇受影響咩?
講到得自己一個受害者咁
而家係你提出點解要我計?咩玩法?
你講到咁叻咪計條數出嚟大家研究下囉
好彩搵二萬多都唔洗交稅有4千拎
計出嚟大家研究下啦,齋up冇用架喎
個建議你提出架嘛,你實有晒數據支持架啦
我等學野呀快啲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞