政府派個4千元計劃 真係嘥錢 嘥時間 我個fd批左4元比佢

549 回覆
3347 Like 37 Dislike
政府做搞手都係想打個和啫
咁呢個case佢都仲要交6千幾
點樣「依家政府畀你退足兩萬蚊稅
你等於嗰年唔使交稅」?
有交稅基本都拎唔得多架啦
單身賺多過17K 已經拎唔足4k.

派4k 仲要計較埋 納稅人啲稅務優惠,
以為幫到窮人? 大把拎到既都係啲有錢扮窮既綜緩L, 新移民。
我睇得好清楚你話退足兩萬嘅話等於唔駛交稅呀嘛
你答左我先啦,點樣唔駛交?
唔好扯開話題啦
本來依4千就額外 ,點解納稅人要計埋稅優惠先。咁講,綜緩又憑咩野去拎。

佢地又無義務交稅? 咁多工請人佢地唔去做,呃個公屋又可以借啲依唔洗交稅,咩資助都拎足。咩水都俾佢地拎哂添。
我叫你研究下個稅制先你又唔聽
你知唔知政府個退稅優惠點計架?
2萬係退稅上限嚟架,我當條友真係齊頭要交2萬蚊稅,
佢可以退嘅稅係 2萬 x 75% = $15,000

即係佢仍然要交$2萬-$15,000= $5,000

所以我先話你冇交過稅扮要交
Btw, 上年2017/18退稅上限係3萬唔係2萬
批四蚊
行政費可能要過千
真正燒錢做法
呢個政府
就係鐘意洗埋冤枉錢
晒鳩曬都唔撚益小市民
呢個計劃本身想幫助市民 點知哂咁多人力物力 原來最尾根本有人幫唔到 咁到底呢個計劃原意係咩
有時真係多舊魚 成日話反對派盲反 阻住施政社會發展 今次比你渣旗 又整壇咁嘅野出嚟 點幫得落手呀
從來冇人話佢聰明
咁佢原意係幫一d收入低到連稅都唔洗交嘅人
減稅同派比你有咩分別
郵票錢都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞