政府派個4千元計劃 真係嘥錢 嘥時間 我個fd批左4元比佢

549 回覆
3347 Like 37 Dislike
無錯
咁撚簡單都話濕鳩數
你不如唔好做野啦
阻礙社會發展呀
自己on9走去交表
包容下啦, 已經有退稅,減差餉, 補返4元比你仲想點
計到得4蚊仲批呢下犀利
咁你係有得拎 $0.5佢都要批比你
只係你worth唔worth去做呢件事
拎左得$4 又要擺上網笑 真係好on9
咁姐係要補償比咩人?得益嗰班又係唔係最需要嗰班呢?生活最艱難嗰班現行福利有大把野申請拎到錢但有部分人唔拎,應唔應該叫呢班人唔好要現行福利政策而等政府派現金呢?根本波叔就係柒左
所有政策都一定會有人出最少effort但又拎足福利

咁又點?
咁都冇分做得好,正常,同柒嘅。今次咪柒左囉,「補償」都係跌落地拎返扎沙,派6千一樣有人屌誠哥都有得拎,係唔會有完美方案,但波叔又真係柒得滯
所以對比相對公平
我主張相對公平
咪撚退稅退差餉公屋免租三糧
拎晒啲錢全民派兩萬

話人將退稅同派錢撈埋嚟講
不如問下自己點解將交稅同退稅撈埋一齊講先啦
依家退稅老撚奉架?
如果可以退稅又可以拎足4千蚊先係唔公平
咁要交稅嚟做乜鳩?

學你咁講全民一律派兩皮
一樣可以咁問"咁要交稅嚟做乜鳩?"

如果要追求呢隻公平
不如行配給制, 大鑊飯, 人民公社好冇?
大家一樣食咁多, 用咁多, 咪最公平?

波叔呢次柒就梗, 一年做一次預算案, 都做到要事後"拾遺"
然後拾遺又行政混亂
香港高官人工世界數一數二高, 做野做到咁都唔屌佢仲有天理?

交稅本身就係社會責任

我當你平時交開齊頭兩萬蚊稅
依家政府畀你退足兩萬蚊稅
你等於嗰年唔使交稅
咁按照你個邏輯
你嗰年都唔使交稅,憑咩額外拎足4千蚊呀

相對公平根本唔會滿足全部人
最直接就係絕對公平,全部人派同一舊錢

冇話憑唔憑咩, 政府出個政策, 4000就4000, 5000就5000, 有就有, 冇就冇

我個邏輯唔係睇數字
係睇政府本身個制度, 出個政策, 做唔做到平衡, 合理, 效率
北歐幾個國家, 高稅率高福利, 點解人地交稅嘅冇屌到好似香港咁?
人地個平衡點喺邊? 香港點解又要拾遺又要拾到7國咁亂?

最直接就係絕對公平, 不如行配給制, 大鑊飯, 人民公社好冇?  
依家好公平囉, 有人退稅4000, 有人申請4000, 有人綜援兩倍, 大家都係拎到4000啫, 嘈來都傻的嗎
波叔話呢d係理財新哲學
我地識條鐵咩
行政費>市民收到既錢都要照做
正宗射落海唔益你
你只代表你自己
香港人傻的嗎啫, 老死爭取派錢一萬啦, 睇下邊個肉痛d , 誠哥, 郭氏兄弟, 四叔年年退差餉收到手軟, 仲有利得稅寬減
其實你都啱, 依家全民劃一至少4000, 只係獲得嘅途徑唔同, 好似好公平
咁屌咩呢?

我話你知屌咩
如果全民劃一至少4000, 點解唔一開波免審查全民派4000? 再喺退稅退差餉額扣返相應4000, 咁咪慳返2-3億行政費, 又唔擾民
根本屌波叔係天公地道, 咁嘅人工咁嘅時間, 都可以攪劈屎出黎
退稅一蚊
你肯定係佢喺fd
嘈果班飯民賤種點解唔爭取全民派錢囉
成日飯民賤種屌點解無長遠規劃, 而家咪同你長遠規劃囉
知線張單有寫扣幾多嫁
我交表係為左創造就業機會
你睇政府為左呢4000蚊請左幾多合約工
無比較無傷害
鬍鬚派錢搵銀行搞輕輕鬆鬆
其實我好懷疑係咪打漏咗三個零
飯民仲有牙力影響波叔政策?
波叔自己柒就柒啦, 如果佢唔拾遺, 企硬唔改, 話嗰幾十億別有良圖唔駛派, 我都會欣賞佢有腰骨有主見

結果呢, 一屌即跪, 然後用個最廢嘅方法派錢
屌佢老味, 如果咁撚冇腰骨, 當初就應該計好條數, 慳返3億行政
豆幾廿萬一個月都做到咁, 請得佢嗰個都係垃圾 
根本就得有份攞嘅會唔屌波叔 稅就年年有得退,19年一樣又有得退,一蚊都冇得拎嘅又點會回得4千。只係波叔真係抵屌,根本就唔係計緊你派幾多錢,係派得柒,連波叔都有人護航係咩玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞