政府派個4千元計劃 真係嘥錢 嘥時間 我個fd批左4元比佢

549 回覆
3347 Like 37 Dislike
權利嚟 點解唔可以申請?
我講緊明知自己冇份喎
其實政府水浸退稅先係天經地義全世界一貫做法,派錢都係好學唔學學澳門,有錢但唔識洗唔願意改善福利政策先派,你係咪調轉左。唔係應該拎錢去改善福利政策,有淨再退稅咩
唔使交稅係惡d既. 個政府垃圾到咁, 唔好講退稅, 比人推翻都得.
點解會有人鬧申請果個?
明明呢獲政府on9
想政府比多D行政費
阻住有份拎錢拎遲D
精神勝利嘛
4元 郵費都唔止
隨時唔見表
有冇source?
王女士
派錢派到咁撚肉酸,又要等咁耐真係撚狗咁撚
正啊
M記有得加大
加大要$4.5啦而家
咁姐係要補償比咩人?得益嗰班又係唔係最需要嗰班呢?生活最艱難嗰班現行福利有大把野申請拎到錢但有部分人唔拎,應唔應該叫呢班人唔好要現行福利政策而等政府派現金呢?根本波叔就係柒左
所有政策都一定會有人出最少effort但又拎足福利

咁又點?
咁都冇分做得好,正常,同柒嘅。今次咪柒左囉,「補償」都係跌落地拎返扎沙,派6千一樣有人屌誠哥都有得拎,係唔會有完美方案,但波叔又真係柒得滯
所以對比相對公平
我主張相對公平
咪撚退稅退差餉公屋免租三糧
拎晒啲錢全民派兩萬

話人將退稅同派錢撈埋嚟講
不如問下自己點解將交稅同退稅撈埋一齊講先啦
依家退稅老撚奉架?
如果可以退稅又可以拎足4千蚊先係唔公平
咁要交稅嚟做乜鳩?

學你咁講全民一律派兩皮
一樣可以咁問"咁要交稅嚟做乜鳩?"

如果要追求呢隻公平
不如行配給制, 大鑊飯, 人民公社好冇?
大家一樣食咁多, 用咁多, 咪最公平?

波叔呢次柒就梗, 一年做一次預算案, 都做到要事後"拾遺"
然後拾遺又行政混亂
香港高官人工世界數一數二高, 做野做到咁都唔屌佢仲有天理?

有份拎4千係惡d
唔派都唔會做你所講嘅野,天真
你自己慢慢計都係time cost
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞