政府派個4千元計劃 真係嘥錢 嘥時間 我個fd批左4元比佢

549 回覆
3347 Like 37 Dislike
非公屋租户
無受益任何政府津貼(包括交津綜援等,因為已經有雙糧)
有報稅(可以勾走現金出糧的士佬)
你小心比上面班人咬
話你幾蚊都係自己D錢,點解唔可以拎番
其實唔關退稅事,兩個褔利政策嚟
退稅都要交咗稅先有得退,冇交果班唔通每次退稅都要倒貼?咁又何來唔公平

任何人士符合上文(a)至(d)項資格,但需繳交2017/18課稅年度的薪俸稅,而所得的2017/18課稅年度的薪俸稅稅款寛減額少於4,000元,可申領4,000元扣除薪俸稅稅款寛減後的餘額。
P既
不過今次9就人所共知啦 講到厭
全部打工仔有差唔多
派比D學生都唔知做乜撚
我都係起group 個fd send 比我
但我知道派錢無下限
拎黎買快運,買ipad
庫房收入足夠派錢冇乜問題,問題唔係退稅差餉退幾多同退唔退,係同退稅差餉撈埋一齊搞出樓主post嘅笑話,一齊成個post都係講緊派錢派得柒又冇明確目標。而家府就係柒左,一開波唔好同其他福利撈埋就好好搞,你係要走出嚟幫啊波叔撐做咩

我屋企全家,老豆退左休但差餉退晒4千,幾個仔女要返工又要供樓就差餉同稅退晒4千,就得做左幾十年全職C奶最冇經濟壓力嘅老母拎足4000,唔知咁樣嘅結果係咪你所講同同退稅撈埋一齊就令到乜都冇好慘好大壓力嘅夾心階層得益呢?
新腥港人,一戶3個細佬再加父母
一個月唔洗做已經袋2皮
香港打工仔做到OT死都未有2皮
老母收入來源都係家用,點都係老豆仔女經濟壓力大
交稅係公民責任,政府收入過高以致水浸,回水亦好應該啊,政府太多錢淨唔識點洗搞退稅的確係老奉,政府邊年收入赤字咪唔好退囉
我全家香港出世,都拎唔到
連登好多無得拎

未夠秤
乜撚?有冇睇字
屌你老母原來收到短信之後仲要等埋申請結果先有得收錢

呢鋪真係食得屎,好撚窮呀屌你個嘴
子女都好孝順,老母攤大手板要幾多都得,4000蚊開句聲都有啦,不過有得拎又冇理由唔拎姐
冚家剷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞