Fujifilm討論區 (44) Fujifilm GFX 100 Coming Soon

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
XH1先有防震
SOR
你會唔會拍片先
同埋你想一部機長遠用 定想掌握咗技術之後再upgrade?
長遠用架喇..
最大問題係XT30同XT3 個價唔係差好遠
諗緊好唔好為左個少少錢 去買部冇左D功能既機
即係如果你話有D 功能係XT3無而XT30有就話姐
如果5千幾真係入得過
我都諗緊16-55係鐵膽
8-16影逆富士
56.2 人像

50-140好似無櫻花唔洗用到
T3啦
操控方便多少少就係少少
落毛毛雨拎出黎影都放心好多
過兩曰去肥花睇下先
咁budget夠就直接xt3啦
十字鍵都係一個大問題
功能畫質差唔多
相差主要係手感同操作,XT3直接了當,制比較多,機身外可以即時set到,xt30就無咁就手,EVF xt3都比較好,可以話相差既價錢就係買個body,同埋拍片功能會多d,不過買得fuji都未必係為拍片
對我黎講問題唔大,好少用十字鍵
我仲有問, 有無師兄平賣 XT2 電池手柄/直倒?
都唔可以咁講
Fuji做video愈黎愈吸引
xt3 10bit 4k60p
我就係大約6成影相4成拍片
本身用XH1 中間轉左一排A73
早排又轉返xt3
講調色 後期已經做少好多野
真係套個lut 拉下光暗對比saturation已經好好睇
拍片對個底既大細要求又無相咁高
唯一缺點係無ibis 用定焦就唔可以handheld
xt系列如果未來有埋ibis 就真係我心目中最perfect既兩用機
拍片直頭係APSC好過FF
色調有log,基本上部部差唔多
主要係無反方面,fuji個電太弱智,對拍片好不利
不過以兩用機黎講,算係咁,交足功課
電我長插尿袋 都拍到4-5個鐘
另外仲有兩粒後備 都夠一日shooting了
想知1650同1855最大分別係邊 見大家都好抗拒1650
利申 岩買左百xt20 1650
見大部份人都話1650唔好 開始有d後悔
https://www.youtube.com/watch?v=sBTawBOnZr4

接唔接受到個差距,因人而異
唔聞相16-50好夠用

利申用定焦多,有支1650 for旅行用
1650 1655 1855
三枝距差唔多嘅鏡比較之下
1655 wide+夠shape 但重同貴好多
1855 shape 唔算重唔算貴 但唔夠wide
1650 wide 又輕身 又夠平 但畫質爭咁啲

睇你追求啲咩 但xt20中階用家應該未必太感受到分別
過渡鏡黎講1650 1855真係無咩所謂
買咗就開心用啦
遲d再升級
有冇師兄知,x-t30隻銀碳色其實係未出定冇哂?見百記個網都顯示要到貨通知....
同埋想買x-t30+18-55 set,係咪肥花會平過百記?
新手一問....
同問,想買charcoal silver...
新手一問 買filter去邊度買好
係囉
幾時上中片幅呀垃圾仔
得把死人口屌人老母仲識講d咩

仲唔快d拎住部中片幅影裸女?
剛剛影完逆富士,其實唔駛咁wide,反而24mm甚至更遠效果會更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞