Fujifilm討論區 (44) Fujifilm GFX 100 Coming Soon

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
一係50230,一係50140啦
50230影靜態,稍為暗少少都對唔到焦,仲話連拍
50140唔係唔好,但富士apsc crop相始終爭啲所以差唔多價位一定要100400
50230係用黎試焦段
啱用就50140
冇得輸
又唔好咁講
影到嘅話一夜成名
你驚140影200-300米外既野會短
所以先問55-200
我*
直擊要害
你影開咁遠就1848啦
唔好哂錢買啲中間
想入坑買XT30. 邊到買好?
四寶果d ok?
50230 日光鏡
老老豆豆開盡我會覺得有d散,不過一定唔係伏鏡

你指咩crop 係咪指*1.5焦距戈個定另一樣野? 想請教下
我之前用落50140覺影狗都經常有唔夠焦距用嘅情況,當中如果咁啱有啲相係啱用唯有crop相,換嚟係細節流失因為像數唔似得5ds d850 a7r3呢類ff機45千萬。最後都係買咗2x增距用。
補充我用d850+小黑七係冇呢個問題。crop完都唔覺
補多張圖,打雀係得ge,不過5張影到一張咁解
利申xt 10

唔好再問50230好唔好,個個post都問

無錢就買50230
有錢就買55200

筆者初步測試下,配合 32-64mm 鏡頭於遠攝一端以慢至 1/10s 的快門仍可手持拍出清晰的影像,可說是徹底改變了筆者過去以中幅高解像機身拍攝時,總離不開一支穩固腳架的印象

痴撚線。。。 dream machine
買未
有無ching玩過7工匠
手頭有支12mm 2.8
依間廠啲嘢當玩具都還好 我唔會建議其他人買依間

如果你想玩35/50 大光圈手動鏡
有錢就買中一光學

想平玩50mm大光圈手動鏡嘅話, 買支老鏡配adapter用仲正
我用緊Minolta 50 .4 吉落XT20開心使用

如果想買廣角定焦
夠錢就直去 三陽/老蛙
平嘢就美科都好過七工匠
我幫你唔到

隔三日一問的
新手第一次買機 求介紹
買過可以
Check清楚 有乜唔妥大膽啲問唔好俾人拋到你
出左門佢就當你用過無數講
唔諗XE3?
有咩要注意?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞