Fujifilm討論區 (44) Fujifilm GFX 100 Coming Soon

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
黎緊會去北海道
現有o既鏡得23 1.4, 18-55 同50-230
去旅行有藉口想買多枝鏡
睇中左56 1.2同10-24
北海道黎講邊枝會比較實用? 同埋50-230有無需要帶去呢?
會影人,影景同人+景
唔該哂咁多位巴打意見
50-230要帶,影境唔一定要wide
搭單問下 無反機械快門係唔係長命過單反?
唔見無反會好似單反咁 講明十萬/廿萬快門就開始收皮
又無話係唔係長命d,機器既野真係好難講
不過少左個反光板,少多樣野壞
電子快門最大問題竟然無講?
電子快門係同室內燈光/Led/光管 唔夾頻率 影相會出現一間間
電子快門不能用閃燈?你指high speed sync?
如果影星黎講 係咪得16.4依個選擇?
8-16
唔係HSS問題,或者你睇下電子快門攝取影像既方式先
Global shutter / rolling shutter
CMOS係多數係rolling shutter,即係逐行掃描咁樣,閃燈只係一發,需要高速同步,成功掃描的一行,所以因為咁有好多機用電子快門時係用唔到閃燈,唔信你可以試下,係直頭唔比你用
得好少機係可以用到,但好似都要原廠燈先可以
技術上係可以解決到,決定既係廠方做唔做比你,同埋價錢問題
唔係唔講,咁係因為頻率閃爍,機械快門都有同樣問題,唔單止係電子快門獨享

就算機身有閃爍減輕(會禁用電子快門),都只係減輕,唔係解決
呢個係兩者都有的共同問題
CMOS係多數係rolling shutter,即係逐行掃描咁樣,閃燈只係一發,需要高速同步,只有成功掃描的一行有閃燈
拍段一分鐘都無既4k片要成GB
有冇咩係可以細d但一樣咁清
我係用4k 23.98p 200Mbps
請問有冇好既相機袋 介紹
或者 相機包布
For xt30
Peak design
你用咩body同埋想影乜多
有無巴打想升級 我想平平地收部xt20
有既pm我 https://t.me/bearfan
Billy ham
50Mbps
想知水貨會唔會好大風險 想買xt20 kit set 但係好似冇曬行貨
用緊xe3
平時旅行影相習慣大概:人+景50%,景20%,人30%左右
其實都睇過好多sample兩枝係完全唔同野
但未去過北海道,唔知個邊既景係點,所以決定唔到
早幾日放左部靚仔xt20 比另一個巴打
56 1.2啲散景睇落好正
睇下你對呢啲有無追求啦
加上光圈大室內低光情況一流
個我又會諗個焦距室內影似乎太窄 (旅行無乜機會用
而你又有室外又有長焦可以cover到50mm up嘅焦距

我會揀1024
唔好意思 新手睇啱咗xt20
想問下宜家仲有行貨連kit鏡買
定係得返水貨?

唔該哂
百老會有XT20 KIT 行, 不過佢地係16-50果支鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞