Fujifilm討論區 (44) Fujifilm GFX 100 Coming Soon

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
主要影星買samyang 12mm

fuji 鏡既coma 都係比較嚴重

睇你介唔介意
agger
我之前買grip set 個 grip 都上過機
用黎差電就試過
再講多次
Digi city係經銷商
Xh1 body 7000
Xt3 body 9150
Xt30 body 6280
唔係做打手
旨在響而家乜價都升既情況下等各位巴打用合理價錢買到心頭好
XH1 係body only 定grip set
Body, Apsc 無反都係為左輕,加舊野係反智。
agger
我之前買grip set 個 grip 都上過機
用黎差電就試過
我自己都預左影星影銀河都要後制架啦 只不過我好貪心想一鏡用途多 又可以景星人銀河 無後顧之憂 我只係怕入手左是但一支會後悔 所以我諗左好耐
我自己買左laowa
咁你一係用8-16既價錢去出一支16.4+samyang12 or laowa9 ,係要換鏡比較麻煩
8-16 無得落filter 俾我已經唔會考慮
因為我見8-16萬三蚊架 有送fliter同個架先咁心動 反正回贈果時都係用呢筆錢買
而家買laowa都仲有filter送,3千幾買黎玩下都好
有無巴打有用100400?想知道如果打雀既話,富士system夠唔夠用?上100400好,定留錢轉會好d?
用t3就得
打雀富士追焦唔夠sony真心因爲事關我朋友佢A7R3 同用A9個追焦系統係快好多 富士都打到 但無sony咁勁
所以如果真心專去打雀 富士未必咁岩你
開頭我都有諗過 老蛙一支16.4一支咁
100真係你影完掉落街都無人執
比我都會叫你轉會
XT3追唔追到我唔知
隻雀牙通牙咁樣
點解16.4貴sony成倍
XT3+100-400用家在此,睇你想打咩雀同埋對於被攝雀鳥動態既要求,如果你係想影吓大隻既候鳥(例如鷺鳥) ,XT3係絕對勝任,普通林鳥(如喜鵲)個種SIZE都勝任,但係再細隻D然後飛得超快個D(例如家燕、翠鳥個種),如果你要影到好似兔子卑用SONY機影出黎個種好動態既相同埋追焦追得超貼既話,我覺得用XT3去影係好辛苦,同埋都係好難做得到。

如果你只得一套富士系統,咁樣買100-400係你目前唯一既選擇,而且有回贈個陣一萬左右就有支600mm等效,係玩得過,但你如果已經預左雙修或者轉會,我會建議你買返SONY,始終打雀最講求既係對焦速度,唯快不破
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞