Fujifilm討論區 (44) Fujifilm GFX 100 Coming Soon

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
建議你買JJC出品. 佢地仲有出代用金屬hood. 都唔錯.
同$2-3粒果d分別大唔大?都20幾蚊粒wo JJC
玩咁耐都唔見有ching有 56.2 APD
心思思想入
是撚但啦
都係咁擰上去
快門高左自己手感好就得啦
唔好意思,請問有無ching知道邊度仲有XT20 1855行貨
問過百老滙已經無晒貨

下個星期有fujikina 好唔好等埋有冇咩新情報先買機呢?
想入xt3
應該係GFX 100
btw 唔急可以等下
我都係咁諗 但又諗緊會唔會有關xt3出新野/出新鏡之類嘅情報
price.com.hk search x-t20

佢嗰到有得online問間鋪,通常頭幾間都有現貨行
謝謝!我有search過但得水貨價錢,以為已經無晒行貨
新手想問 我影風景得海同天空。對焦用格 但對天對海都對唔到無綠色 應該點搞
相機對焦系統,一定要有對比度情況下先對到,如只對單色影像,咩機都對唔到
你可能對一對雲,或比較遠既境,再去構圖,先對焦後構圖
影海天對遠境本上都超焦距,唔怕會唔清
自動對唔到,就手動到無限遠回少少

可以google下咩係超焦距,對焦無煩惱
一般黎講,超過10米轉手動對焦
扭去無限遠就對到

想學多d野就跟上面
學下咩係超焦距
對海同天中間交接位咪得囉...
而家xt3二手幾錢先合理
JJC有埋個膠圈比係吸實個螺絲位
2-3蚊果啲好快鬆
果陣t2幾日就唔見一粒 屌
係 我都買左粒用

配全黑機身 幾靚仔
放xf56 1.2 apd,有無ching想玩下呢。
https://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=7380796
買行body. 配支水1855
行 kit set 一早無哂
小弟最近打算入坑Fujifilm相機,因為唔識汁相,主要都係直出相為主。睇中XH1,XH3,或XH30.個人偏好XH1,但XH3/30就新d,但聽聞出黎d相既色唔同以前咁靚?可唔可以比d意見。(主要影下風景同女友,比較少拍片)
第一頁有曬xh1, xt3, xt30 既比較 睇你想要咩
個人推薦xt3
有xt30 & XH1
唔覺差左
新機入面可以調較既野亦都多左
睇你洗唔洗大光圈,唔洗就9mm啦,同埋去旅行最好帶支長焦,可以影多好多野
你地xt3用開邊個軟片模擬
有冇咩setting要較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞