Fujifilm討論區 (44) Fujifilm GFX 100 Coming Soon

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
其實買兩支f2 都仲平過一支.4..
光圈唔差太遠其實買f2都幾抵屌
對焦快又輕又平....
其實係架只不過係因為大光圈1.4先咁解
所以我只係襯35.4平價先入手 貪佢有大多一級光圈
我上個月買 35.4 $2980 全新行
邊2支 f2 可以平過佢?
我買xf16 f1.4 $6千幾
任何兩支f2 加埋都平過佢
ok u win
只係35.4平
其他 支支過六千
想問下平時影下人同景
電子快門同機械快門其實係咪無咩分別?
又如何?

一様照比$怪叫..
咁都有得win
證明我放棄富士 變做副機用係正確
CRMKTBA
想收23.2
不過咁,即使係sigma art 35.4, 以至canon ef 35.4 L, 開盡光圈在高反差位都難免會有紫邊。
邊到有$2980
uu040
有興趣
有回贈就好入手 無回贈佢仲係企住硬價 尤其係一回贈第一日就好去 回贈期一遲少少加價加到火箭咁升
當你8-16 當時有回贈仲係12500 有2500回 叫做好好 一萬已經有支大三元 依家已經升到上13800 當然仲係低過建議零售價 但海鮮價得好勁
手痕想換body

落去電器鋪行個圈
XT3 10600-11300 都有

我記得兩個月前問都好似唔洗咁貴
去星際行轉,91xx
如果影食物用咩setting好
相比xt20,我覺得xe3 好用d
因為支棍實用好多
睇下新個部xt30 轉咗做xe3 操作模式就知咩事la

(不過xe3 個mon 都係無得反)
買咗X-T20,見到X-E3就會覺得隔離飯香。唯有安慰自己X-T20有X-E3無嘅就係唔會點用內閃
留名學野
3月尾cam2
而家加哂價啦
有無ching係星際dc career買過野,伏唔伏?點解佢賣xt3水貨可以平公價四千幾蚊嘅?如果真係買,點check機,新手無知一問。
defever 長期做緊$2980
而家仲有?
普通影下的話可以咁講
兩者都各有好壞
電子快門好處 減震,靜,上限速度比機械快門快
壞處係,因應機種有ISO/快門限制,部份機種用電子快門不能用閃燈,同埋影動態畫面時有機會出現扭曲/變形現像
機械快門最大缺點都係有有上限速度,有機會壞快門,同有震動/有聲
都係因應情況而決定用邊種模式
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞