Fujifilm討論區 (44) Fujifilm GFX 100 Coming Soon

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
新手入門 淨係用過傻瓜機

平時成日去旅行 想用黎影景同影人加自拍
貪fuji 個色可以直出

本身睇岩FUJI XT20 性價比好似好高
但係就個MON 冇得反轉自拍

所以諗緊XA5 價錢平差唔多一半 個MON可以反
反正係入門機 買部平平哋玩下先 呢個諗法有冇錯

筆直 <7000
最近富士冇乜新聞
又冇廠肯出新鏡畀x mount
好悶呀
你用過啲咩傻瓜機
由傻瓜變入門好咩?
如果反mon真係咁必需,噉你就入X-A5啦(或者其它廠𠻹)
如果唔係,呢個budget入部X-E3會更爽
操作上多兩個dial轉下
加上係用返x-trans sensor
如果反mon對你好重要,我建議用canon m系列,影人直出jpeg都好靚。

XA5唔係用x-trans cmos, 反應不及x-t20同x-e3, 個人唔推薦。
你可以望下逆光橫樑D邊位有一條好粗既紫邊 要收到F2~F2.8 先會冇咁勁
如果想反MON 就建議唔好入富士 富士得好少有反MON
但係我唔識photoshop fuji好似方便啲
係喎.... 放大左係明顯睇到

E家好多插件你禁個制佢就有個template 跟住做 同埋E家用LIGHTROOM 你禁個制佢就幫你自動調光 只可以講以前玩攝影同E家玩攝影已經唔同哂 好多已經電腦部機已經幫你做哂 唔似以前咁慢慢執幾個鐘
35.4先勁
如果唔反mon xt20 推唔推?
如果要反mon又唔係Fuji M50 影人景直出得唔得?
f2同1.4 其實差遠唔遠
價錢就差好遠
睇你對散景要求 其實你想方便又輕又平又WR 23/2 35/2 50/2 呢三支係入得過 而且F2 對焦速度係快過F1.4 但散景就會差少少
XT20 都平平地幾好玩 到你玩到真係熟哂先再換其他都唔遲 CANON既話要問下D師兄 我就只係比較熟富士SONY多
好阿唔該哂你 我諗我會買XT20玩下先
23/2$$?
Xe3 body + 23/2 放幾錢https://t.me/nntmd
有冇人知道新35.2仲係咪MIJ?
X-E3 black 幾錢有保?
死症 但無人講
Chrisccccc

想單買xe3 body
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞