另一半嘅屋企人

378 回覆
23 Like 125 Dislike
Hi Cherrine
有撚病邊個拎我出嚟比較
我提醒下佢一陣又俾啲道德撚話佢女友姐
無啦啦俾人話「你呢」????JM9???
個龍門鍾意點擺就點擺啦喂你哋企到好高喇 落返嚟未
??名嚟?
其實一定係
搞到有少少唔敢嫁

以下綜合個人經驗小小分享
當然唔係人人受呢套 不過generally:

1. 去對方屋企 唔好淨係喱埋喺男友房
多啲engage對方家人 例如一齊喺廳傾下計
share下你地去左邊呀 有無特別事發生
多數父母都想了解自己粒仔多啲
但多數自己個仔都未必會講
而你其實可以做橋樑增進佢地溝通

2. 嘗試犧牲一啲週末拍拖時間
主動同男友一齊陪家人
唔好俾對方家人覺得個仔[有女朋友就冷落家人]
相信你男友都會欣賞你識大體

3. 唔好試圖改變對方屋企習慣
就算你無心 人地可能都覺得你係入侵者

4. 唔該有手尾 自己衫自己帶返去洗啦
尤其底衫褲等私人物品 請自己搞掂

5. 免得過最好唔好搞人廚房
多數呀媽都好唔like人搞佢廚房

6. 如果對方真係唔中意你 自己知進退擺位啦
最多咪返自己屋企 唔需要熱臉貼冷屎忽
work out唔到真係無必要勉強
有時未必係你少做咗啲咩 或者你做錯咗啲咩
人同人相處真係要人夾人
對方家人喜歡你 男友一定會更愛你
但對方家人唔喜歡你 你仲賴死唔走只會製造問題
有時唔去fix其實就係the best way to fix

共勉之
其實都幾明顯人地唔歡喜你上去訓
做咩唔有骨氣啲?
我同男朋友一齊四年都無上過大家屋企訓
相見好 同住難
同好易有壞印象
其實拍拖可唔可以去對方屋企訓冇一個標準答案
好睇對方屋企人嘅態度
人哋鍾意嘅 咪可以去多啲
人哋冇咩所謂嘅 咁適可而止咁去
人哋態度唔好 咪即係唔鍾意唔夾囉 咁就咪去啦

依家拍左四年幾 都成日去佢屋企訓
講真對我真係勁好
又唔使我做家務 又咩活動都預我
早排佢屋企裝修 仲特登整張雙人床俾男朋友
但其實喱種好 唔係必然嘅
都係因為佢哋覺得我令男朋友變得更好
同埋我對佢哋成家都好似屋企人咁
好贊同第一同第二點
尤其係男仔 都唔鍾意share自己野比人知
阿媽其實內心好想知道既
所以你做中間人其實好好
都係個句 要比佢感覺係多左一個人企佢個邊
多左一個關心佢 陪佢既人最重要
啱呀 唔知點解見一般情況都係
男方父母係拍拖時候比較易接受女方
但結婚後就會多婆媳糾紛
女方父母係拍拖嗰陣難接受男方
但結婚後就會相對和睦
唔再係佢屋企住咪解決到
無乜興趣做開group撚
呢度個個都幸福到痺
要圍爐我諗上返fb啲咩同住奶奶好惡頂嗰啲page掛
嗰度啲呀姨係又屌唔係又屌
如果人地冇真係當你係屋企人,就唔該你唔好真係當自己屋企鍾意放乜就放乜啦,就算結左婚都係,個到始終唔係你屋企,你唔需要亦唔應該理啲人地啲家務
拿, 如果我真係怕煩到人, 我就真係直接唔做個樣算, 何必take呢個risk整臭自己個形象?
其實都畫公仔畫出腸, 就算人地老母點講唔介意都好, 你哋生活上都夾唔到, 要見男朋友唔一定要上佢屋企先見到, 上少啲啦又唔係冇地方訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞