另一半嘅屋企人

378 回覆
23 Like 125 Dislike
上男朋友屋企瞓最好係唔好添麻煩比人地 要融入人地既生活 而唔係嘗試改變人地既生活模式/習慣 講到尾你都係外人
不過佢屋企人都西西地架啦 係咪做左啲咩令佢屋企人唔鍾意你?
大家嘢都好少講咁耐以嚟都無做錯過嘢 仲好有手尾
即係盡量還原返 唔會郁到佢原本個擺法
又唔會自把自為執屋
但會幫手清潔 吸塵抹地嗰啲 不過屋企無人先做 唔鍾意有人阻住/睇住我做 照計無得罪呀
我又唔係鬧你嘅 我自己間唔中都會去男朋友屋企瞓 但話晒嗰到唔係自己屋企
問男朋友之餘 都可以叫佢問埋佢屋企人
我男朋友媽咪買咗個櫃仔比我擺野

你自己用嗰陣先拎來用仲好

不過佢地咁樣講野好似真係比說話你聽咁
我個ex啲屋企人都係咁對我
反而個ex嘅細佬有個拍咗7年拖嘅女朋友就冇俾人咁對待
好明顯就對外人(即係我)同對媳婦(細佬嘅女朋友)嘅分別
有時同男友食完飯返屋企 經過糖水鋪都會叫佢問埋屋企人食唔食反而唔係自己屋企人先更上心會問 想做好啲 但做極都係不被尊重
你係男?
人地屋企咁多年生活習慣
你間中去幾日都想佢地改變佢地既習慣
除非d習慣好大是大非
如果唔係我覺得真係盡量迎合佢地算啦
又未必個個人性格都接受到屋企有多個人一齊生活既⋯
佢地唔接受唔到你 就算你做哂全屋家務 每個月比成皮野家用 佢地都可以搵到野講你架啦
所以最好自己搬出去同居 反正睇你咁講你男朋友都唔算話係好痴家個種人

我自己就係接受唔到外人入黎住 而家姐夫係我屋企住真係好撚煩
夏天熱著少布啲又好似唔係咁好 又多個人霸廁所 又多個人爭住部電視 我要打機時佢又想睇電視
總之多個人係到住係好唔慣

再加上0家用 唔做家務 自己衫都唔自己洗 野食都要人煮埋比佢
就更加唔鐘意
唔係呀邊度睇到我想改變佢屋企習慣?
我只係覺得佢屋企人唔係好尊重我
調返轉講 我一星期有差不多6日都喺度瞓
都咁唔尊重⋯⋯
女啦
咁你同佢細佬女朋友都未結婚 點解你就外人 佢就媳婦?
佢哋拍咗7年應該就嚟談婚論嫁
我先同佢二年幾咋
仲要見佢屋企人都冇一年
所以可能因為咁有差別待遇

講真 人地話無所謂唔通真係無所謂咩
自己個仔話女朋友過黎瞓一瞓
屋企人可以做既咪惟有哦一聲
以為你淨係瞓一次
點知瞓到一星期六次
啲老人家心入面點都有啲覺得呢個女仔麻麻地
你只係女朋友咋 未嫁入去㗎
做乜當自己係鐘點幫佢地打掃
唔好以為你幫佢地做乜做物就覺得自己係好女友
明明人地相處廿幾年都係咁過 點解要為你一個未嫁過黎既人改變
既然你改變唔到 不如調整自己心態罷喇
其實冇乜必要就唔好去男仔屋企過夜。通常人哋阿爸阿媽一定唔鍾意。老一輩嘅思想會覺得一個女仔未結婚去人屋企到瞓一定係唔正經唔係好嘅女仔。如果係諗住長遠發展就無謂比人一個咁差嘅印象

除非已經拍咗拖好多年,大家都諗住結婚而佢屋企人係比較開通

仲有香港屋企多數都比較細多一個人多好多磨擦,結咗婚係自己人就話將就姐,未結婚人哋屋企人會覺得做咩要遷就一個外人。況且今時今日啲人拍咁多次拖,分分鐘你已經唔係佢第一個帶返黎嘅女朋友。
可能未熟姐 如果佢對嗰個女仔好 遲啲應該都唔會對你差得去邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞